Kuu pimeni kesäkuussa

Kesäkuun 15. päivänä sattunut täydellinen kuunpimennys oli pisin yli kymmeneen vuoteen. Se värjäsi Kuun verenpunaiseksi lähes kahden tunnin ajaksi.

perjantai 17. kesäkuuta 2011 teksti Andrew Fazekas, National Geographic News

Kuu pimeni kokonaan kesäkuun 15. päivän iltana. Pimennys oli pisin sitten vuoden 2000.

Pimennyksen aikana Kuu jäi täysin Maan varjoon. Koska Kuun Maata kiertävä rata on kallellaan Maan Aurinkoa kiertävään rataan nähden, Kuu kulkee yleensä Maan keilamaisen varjon ylä- tai alapuolelta, jolloin ei tapahdu kuunpimennystä.

Joskus kuitenkin geometria osuu kohdalleen niin, että täysikuu risteää Maan ratatason kanssa. Kun Maa, Kuu ja Aurinko ovat kaikki samassa linjassa, Kuu kulkee Maan varjon läpi ja Maassa näkyy kuunpimennys. Osittainen pimennys tapahtuu silloin, kun Kuun reuna hipaisee Maan varjoa, kun taas täydellisessä pimennyksessä koko Kuu jää kulkiessaan Maan varjoon.

"Reitti, jota pitkin Kuu kulkee Maan varjon läpi, menee lähes suoraan keskeltä, ja näin reitistä tulee mahdollisimman pitkä ja kulku kestää kauimmin", kertoi Ben Burress, kalifornialaisen Chabot Space & Science Center -tutkimuskeskuksen tähtitieteilijä.

Maan varjo alkoi pimentää Kuuta noin kello 18.22 UT (UT = yleisaika) eli 21.22 Suomen aikaa. Ajanjakso, jolloin Kuu oli täysin Maan varjon peitossa  – täydellinen pimennys – alkoi kello 19.22 UT ja kesti lähes kaksi tuntia.

"Edellinen näin pitkään kestänyt kuunpimennys sattui vuonna 2000, ja seuraavaa saadaan odottaa vuoteen 2018, joten tämä oli todella harvinainen tapaus."

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...