Venus kulkee Auringon yli 6. kesäkuuta

Venuksen ylikulku 6. kesäkuuta on meistä useimmille viimeinen mahdollisuus nähdä tämä ilmiö. Kuluu nimittäin 105 vuotta siihen, kun Venus seuraavan kerran on samassa linjassa Maan kanssa.

Alan Dyer

Venuksen näkee kulkevan Auringon yli, kun kumpikin on linjassa Maan kanssa. Näin käy harvoin, koska Venus kiertää nopeammin ja eri kulmassa kuin Maa.

Komeetasta tunnettu Edmond Halley esitti vuonna 1716, kuinka Maan etäisyys Auringosta voitaisiin laskea havainnoimalla Venuksen kulkua Auringon editse. Esimerkiksi Britannia ja Ranska lähettivät retkikuntia maailman ääriin havainnoimaan Venuksen ylikulkua, joka on yksi harvinaisimmista Maasta näkyvistä tähtitieteellisistä ilmiöistä.

Planeettojen välisiä etäisyyksiä mitataan nykyään eri tavalla, mutta Venuksen ylikulut kiehtovat edelleen.

Venuksen ylikulku on erittäin harvinainen tapahtuma

Niitä tapahtuu pareittain kahdeksan vuoden välein – viimeksi vuonna 2004 – ja seuraava ylikulku tapahtuu 5.–6. kesäkuuta tänä vuonna. Ilmiötä voi seurata myös Suomessa.

Seuraavan kerran Venus kulkee Auringon editse vasta vuonna 2117. Planeettojen ratojen erot aiheuttavat sen, että ylikulkuja tapahtuu tällä vuosituhannella vain 18 kertaa.

Tilaa uutiskirje

National Geographicin ilmainen uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat joka viikko:

  • Viihdyttäviä videopätkiä
  • Tuoreimmat artikkelit
  • Viikon galleria

UUSIN LEHTI: Amerikkalaisia tulvii Kuubaan

Yhdysvaltain kauppasaarto piti amerikkalaisturistit poissa Kuubasta vuosikymmenien ajan, mutta nyt rajoituksia on höllennetty.

Osallistu Lukijoiden täysosuma -kilpailuun

Osallistu National Geographicin pohjoismaiseen kuvakilpailuun. Voittajakuva julkaistaan lehdessä. Uusi teema joka kuukausi.

Tieteen Kuvalehti
Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications