Viisi planeettaa yötaivaalla

Tällä viikolla voit nähdä saman yön aikana taivaalla viisi planeettaa, kirkkaimman tähden ja Kuun.

Piirrokset näyttävät, missä päin taivasta kirkkaat planeetat näkyvät tällä viikolla. Vasemmalla on näkymä lounaaseen ja länteen, oikealla taas itään.
Sky & Telescope
Piirrokset näyttävät, missä päin taivasta kirkkaat planeetat näkyvät tällä viikolla. Vasemmalla on näkymä lounaaseen ja länteen, oikealla taas itään.

Ensimmäisen kerran kahdeksaan vuoteen voi tällä viikolla saman yön aikana nähdä kaikki viisi paljain silmin havaittavaa planeettaa yötaivaalla. Kaiken lisäksi ilmiötä voi seurata useana yönä peräkkäin.

Merkurius, Venus, Mars, Jupiter ja Saturnus näkyvät ilman apuvälineitä, mutta samana yönä viisikko näyttäytyi viimeksi vuonna 2004.

Viikon planeettaparaatia täydentävät vielä täysikuu ja kirkas Sirius.

"Tieteellisesti sillä ei ole merkitystä, että kaikki nämä taivaankappaleet näkyvät samaan aikaan, mutta se on hyvä tilaisuus havaita, miten me olemme osa universumia”, sanoo Geza Gyuk, joka työskentelee astronomina Adler-planetaariossa Chicagossa Yhdysvalloissa.

"Se on kuin tähtitieteen oppitunti, jossa tarjoillaan paljon tietoa yhdellä kertaa."

Paras aika tarkkailuun

Kuu, viisi planeettaa ja kirkas tähti eivät kuitenkaan ole näkyvissä samaan aikaan tai edes samalla suunnalla, vaikka ne näyttäytyvätkin saman yön aikana.

Kosmisen paraatin tarkkailuun otollisimmat päivät ovat 28.2 – 7.3. Tuolloin Merkurius ja Mars ovat kirkkaampia kuin minään muuna ajankohtana vuonna 2012, ja Kuu on pitkään näkyvissä.

Heti auringonlaskun jälkeen Merkurius on matalalla lännessä, kun taas ruosteenvärinen Mars nousee idästä jo ennen auringonlaskua.

Gyuk kertoo, että Merkuriuksen löytäminen on hankalinta, sillä pieni planeetta on lähellä Aurinkoa eikä se koskaan nouse kovin korkealle.

Paras tapa paikantaa Merkurius paljain silmin on ensin etsiä kirkkaat Jupiter ja Venus, jotka ilmestyvät lounaistaivaalle noin 30 minuuttia auringonlaskun jälkeen.

"Seuraa sitten Jupiterin ja Venuksen yhdistävää linjaa vinosti alas oikealle ja jatka melkein horisonttiin asti”, neuvoo Gyuk.

"Merkurius löytyy siltä alueelta, ja se näkyy selvästi kiikarilla. Mitä pitemmälle maaliskuu kuluu, sitä vaikeampaa Merkuriuksen löytäminen on.”

Gyukin mukaan laaja aukea paikka tai mäki, jolta avautuvat näkymät itään, länteen ja etelään, ovat parhaita kohtia taivaan tapahtumien seuraamiseen.

Sirius täydentää

Sirius sijaitsee melkein yhdeksän valovuoden päässä. Se on kirkkain Maasta havaittava tähti ja Ison Koiran tähdistön päätähti. Se kuuluu Talvikolmioon.

Kaikkia mainittuja taivaankappaleita ei voi tälläkään viikolla tarkastella pohjoista napapiiriä pohjoisempana, sillä siellä ei Sirius enää ole näkyvissä. Eteläraja taas on päiväntasaaja, sillä etelämpänä on vaikeaa havaita Merkuriusta.

"Kuu on luonnollisesti läheisin kosminen naapurimme ja ainoa taivaankappale, jota voidaan tutkia paljain silmin ja tavallisella kiikarilla”, lisää Gyuk.

"Muut kohteet näkyvät myös taivaalla kirkkaina. Jotta saisi parhaimman elämyksen, pitää olla aikaa, jotta silmät tottuvat pimeään, ja sitten näystä voi nauttia.”

Tilaa uutiskirje

National Geographicin ilmainen uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat joka viikko:

  • Viihdyttäviä videopätkiä
  • Tuoreimmat artikkelit
  • Viikon galleria

Osallistu Lukijoiden täysosuma -kilpailuun

Osallistu National Geographicin pohjoismaiseen kuvakilpailuun. Voittajakuva julkaistaan lehdessä. Uusi teema joka kuukausi.

Uusi lehti: Photo Ark

Joel Sartore haluaa valokuvata vankeudessa elävät eläinlajit, ennen kuin ne katoavat. ”Minä haluan kuvien tekevän työtään vielä pitkään kuolemani jälkeenkin.”

Tieteen Kuvalehti
Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications