Skorpionin pistoa hoidettiin syljellä

Arkeologi Sarah Parcakia pisti Egyptissä jokin, ilmeisesti skorpioni. Ensin pistokohtaa hoidettiin syljellä. Sitten haavaa olisi poltettu sytyttimellä, ellei Parcak olisi ehtinyt estää sitä viime tipassa. Lopulta hän sai vastamyrkkyä ja morfiinia.

keskiviikko 13. maaliskuuta 2013 teksti Sarah Parcak

Olimme Siinain niemimaan länsirannikolla tutkimassa kuoppia, joissa muinaiset egyptiläiset sulattivat koristeisiin tarvitsemaansa kuparia. Etsimme näistä vajaat puoli metriä leveistä montuista jäänteitä tuhkasta ja kuparikuonasta.

Skorpionit pitävät kuopista. Meidän taas oli työnnettävä kätemme onkaloihin, jotta saisimme kaivettua sulatusjäänteitä esiin. Me kyllä tapasimme tarkistaa, ettei kuopassa olisi elämää, mutta kun yhtenä aamuna työnsin käteni sisään, tunsin heti terävän piston. Kun vedin käteni ulos, se oli jo ruvennut turpoamaan ja punoittamaan. Tällä seudulla keltaisten skorpionien pisto merkitsee lähes varmaa ja nopeaa kuolemaa; seudun vajaan kymmenen muun skorpionilajin pistot ovat hiukan vähemmän vaarallisia, mutta aiheuttavat kuitenkin valtavaa kipua. En voinut mitenkään tietää, mikä minua oli juuri pistänyt. Tiesin kuitenkin, että syke oli syytä pitää matalana, jotta myrkky ei leviäisi nopeasti. Yritin pysyä rauhallisena.

Työmaatamme valvovalla beduiinilla oli omintakeinen tapa hoitaa puremia: hän yski limaa, sylkäisi sitä käsivarteeni ja hieroi puremakohtaan. Sitten hän otti esiin sytyttimen polttaakseen haavan umpeen. Sain estettyä hänen aikeensa viime tipassa. Ambulanssi tuli paikalle, ja sanoin kuljettajalle, että minut olisi vietävä sairaalaan. Hän alkoi kuitenkin lausua minulle rakkausrunoa. Sairaalassa lääkäri katsoi rannettani ja totesi: "Eihän tuo ole mitään." Suostuttelin hänet kuitenkin laittamaan minut varoiksi tippaan, ja hoitaja tuli paikalle vastamyrkyn kanssa. Käärin hihani, mutta hoitaja osoitti takamustani ja sanoi: "Egyptissä pistämme nämä tuonne."

Tiputusnesteen morfiini teki minusta niin velton, että sairaalaan kiiruhtanut työnjohtajamme luuli minun kuolleen. En vieläkään tiedä, mikä minua pisti, mutta henkiin minä onneksi jäin.

Sarah Parcak

National Geographicin nousevaksi kyvyksi nimeämä tutkija.

erikoisala

Egyptologia

Paikka

Siinain niemimaa, Egypti

Kuva: BBC

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...