Hai haukkaa haita

Sukeltajat ovat napanneet Australian Isolla valliriutalla harvinaisen kuvan, jossa partahai pistelee poskeensa bambuhaita.

Partahai haukkaa bambuhaita Australian Isolla valliriutalla.
Tom Mannering
Partahai haukkaa bambuhaita Australian Isolla valliriutalla.

Australian Isolla valliriutalla on saatu ikuistettua tilanne, jossa hai on tekemässä selvää sukulaisestaan.

Sukeltajat vangitsivat kamerallaan Eucrossorhinus dasypogon -partahain, joka oli syönyt pistebambuhain puoliksi suihinsa.

Daniela Ceccarelli ja David Williamson Australian tutkimusneuvoston koralliriuttojen tutkimuskeskuksesta osuivat tilanteeseen sattumalta suorittaessaan kalalaskentoja Great Keppel Islandin edustalla sijaitsevalla rannikkoriutalla.

"Ensimmäisenä huomasin lähes läpikuultavan, valkean pistebambuhaihin", Daniela Ceccarelli kertoo sähköpostitse. Lähemmäksi uidessaan hän odotti löytävänsä bambuhain etupään korallien peitosta, mutta sen sijaan hänen silmänsä havaitsivatkin ympäristönsä mukaiseksi naamioituneen partahain.

"Bambuhain pää olikin partahain kidassa", Ceccarelli toteaa. "Bambuhai ei liikauttanut eväänsäkään, se oli takuulla kuollut."

Aiemmissa tutkimuksissa partahaiden mahalaukun sisältö on osoittanut niiden todella syövän toisia haita.

Daniela Ceccarelli ei usko, että tällainen ruokailutapahtuma olisi nyt nähty ensimmäistä kertaa. Hän uumoilee kuitenkin, ettei partahain haiaterioista ole aiemmin saatu valokuvatodisteita.

Partahai ja pistebambuhai ovat sekä peto- että saaliseläimiä. Ne kasvavat suunnilleen yhtä suuriksi, noin 100–125-senttisiksi päästä pyrstöön mitattuna.

Kumpikin hailaji elelee pitkälti samoilla alueilla Tyynenmeren länsiosissa, missä ne viihtyvät merenpohjan koralliriuttojen tuntumassa.

"Siellä missä partahait ovat yleisiä, lajien tiet kohtaavat [hyvin] todennäköisesti", Daniela Ceccarelli arvioi. "Bambuhait hakevat ravintoa merenpohjasta ja kurkistelevat koloihin sekä seinämien ja ulokkeiden alle etsiessään etenkin [merenpohjassa eläviä] selkärangattomia eläimiä syödäkseen."

Kalatietoutta jakavan Fishbase-verkkosivuston mukaan pistebambuhaita tavataan usein myös vuorovesilammikoissa, joissa ne voivat selvitä hengissä jopa puoli vuorokautta.

Tilaa uutiskirje

National Geographicin ilmainen uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat joka viikko:

  • Upeimmat kuvat
  • Parhaat artikkelit
  • Viikon visan

Uusi lehti: Luonnon zombit

Tilaus: Valmiina kauhutarinaan? Zombeja ei esiinny vain filmeissä – myös luonnossa on olioita, jotka ottavat muita hallintaansa ja tekevät näistä tahdottomia orjiaan.

Osallistu Lukijoiden täysosuma

Osallistu National Geographicin pohjoismaiseen kuvakilpailuun. Kuukauden teemana ovat rakennukset. Voittajakuvat julkaistaan lehdessä.

Tieteen Kuvalehti
Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications