Madagaskarissa elää minikameleontteja

Madagaskarista on löydetty neljä uutta kameleonttilajia, jotka kuuluvat pienimpiin tunnettuihin matelijoihin. Osa niistä on niin pieniä, että ne voivat seistä tulitikun päässä.

Tutkijat arvelevat, että Brookesia micra (kuvassa nuori yksilö) on ehkä tulosta "kaksinkertaisesta" saarissa esiintyvästä kääpiökasvusta. Teorian mukaan pienikasvuinen Brookesia minima -laji on löytänyt tiensä madagaskarilaisesta Nosy Ben lomasaaresta vielä pienempään Nosy Haran saareen, missä se kutistui entisestään.
Frank Glaw
Tutkijat arvelevat, että Brookesia micra (kuvassa nuori yksilö) on ehkä tulosta "kaksinkertaisesta" saarissa esiintyvästä kääpiökasvusta. Teorian mukaan pienikasvuinen Brookesia minima -laji on löytänyt tiensä madagaskarilaisesta Nosy Ben lomasaaresta vielä pienempään Nosy Haran saareen, missä se kutistui entisestään.

Tutkijat ovat löytäneet neljä uutta miniatyyrikokoista kameleonttilajia. Ne mahtuvat seisomaan sormen, tai pienimmät niistä jopa tulitikun, päässä.

Brookesia micra -lajin täysikasvuisen yksilön keskimääräinen pituus kuonosta hännänpäähän on 2,9 senttimetriä. Siten se on yksi maailman pienimmistä matelijoista.

B. micra on pienin neljästä uudesta kameleonttilajista, jotka löytyivät Madagaskarin saaritasavallasta Afrikasta.

Tutkijat arvelevat, että uudet kameleonttilajit ovat mahdollisesti äärimmäisiä esimerkkejä saarissa esiintyvästä kääpiökasvusta – ilmiöstä, joka saa eliöt kutistumaan siksi, että saarissa on rajalliset resurssit.

"Näiden kääpiömatelijoiden äärimmäisen pieneen kokoon voi liittyä useita erikoisia piirteitä niiden ruumiinrakenteessa. Se taas on lupaava kohde tulevalle tutkimustyölle", sanoo tutkimuksen johtaja Frank Glaw Münchenin eläintieteellisestä valtionkokoelmasta (Zoologische Staatssammlung München, ZSM).

Uusia kameleonttilajeja koskeva tutkimus julkaistiin tällä viikolla PLoS ONE -tiedelehdessä.

Madagaskarista vasta löydetty Brookesia desperata -kameleontti tuijottaa kuvaajaa kaukana toisistaan sijaitsevin silmin. Uusien lajien pieni koko tekee niistä erityisen haavoittuvia niiden elinalueiden tuhoutumista kohtaan, ja osa niiden nimistä valittiinkin kuvastamaan tätä tilannetta. Esimerkiksi loppuosa B. desperata -lajin nimestä tarkoittaa epätoivoista. Kuva: Frank Glaw.

Vaikka neljä uutta kameleonttilajia näyttävät melko samanlaisilta (kuvassa B. micra), geneettiset analyysit osoittavat niiden silti edustavan eri lajeja. Tästä kertoo helmikuun 15. päivänä julkistettu uusi tutkimus. Kuva: Frank Glaw

Uusi B. confidens -laji näyttää käyttäytyvän nimensä ("luottavainen") mukaisesti. Tässä naaraskameleontti pitää katseellaan kameran linssin tiiviisti otteessaan. Nimi valittiin siksi, että juuri tämän lajin elinympäristö ei tällä hetkellä ole vakavasti uhattuna. Kuva: Jörn Köhler.

Tilaa uutiskirje

National Geographicin ilmainen uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat joka viikko:

  • Viihdyttäviä videopätkiä
  • Tuoreimmat artikkelit
  • Viikon galleria

Osallistu Lukijoiden täysosuma -kilpailuun

Osallistu National Geographicin pohjoismaiseen kuvakilpailuun. Voittajakuva julkaistaan lehdessä. Uusi teema joka kuukausi.

UUSIN LEHTI ”Olemme Marsissa 10 vuoden sisällä”

Keksijä ja miljardööri Elon Musk perusti vuonna 2002 SpaceX-yhtiön. Nyt hän on ilmoittanut, että miehitetty lento Marsiin onnistuu 10 vuoden kuluessa.


Copyright © 2009 Bonnier Publications