Norsu-urosten lauma

Norsu-uroksia on perinteisesti pidetty yksinäisinä vaeltajina, mutta uuden tutkimuksen mukaan niiden elämä on varsin sosiaalista.

Urosten yhteen kietoutuneet kärsät kertovat luottamuksesta.
O’Connell & Rodwell
Urosten yhteen kietoutuneet kärsät kertovat luottamuksesta.

Norsujen matriarkaalisessa maailmassa uroksia pidetään yleensä yksinäisinä kulkijoina. Naarailla on koko elämän kestäviä läheisiä perhesuhteita, mutta uroksista tulee yksinäisiä vaeltajia, jotka kokoontuvat vain ajoittain yhden tai useamman muun sonnin seuraan.

Onko asia todella niin? Stanfordin yliopiston käyttäy­tymisekologi Caitlin O’Connell-Rodwell havaitsi kuusivuotisen tutkimuksensa aikana, että namibialaisen Etoshan kansallispuiston norsusonneilla on vahvoja ja pitkäkestoisia, yli kymmenenkin yksilön ryhmiä. Ryhmässä, johon kuuluu niin teinejä, aikuisia kuin jopa 55-vuotiaita senioreitakin vanhemmat opastavat nuo­rempiaan, pitävät yllä tiukkaa hierarkiaa ja laittavat juniorit ojennukseen, jos hormonit alkavat jyllätä ja nuoriso käy turhan levottomaksi.

Kuivuuden piinaamassa Namibiassa arvojärjestyksestä pidetään tiukimmin kiinni pahimman kuivuuden aikaan. ”Kuivina vuosina nokkimisjärjestyksestä on etua koko ryhmälle, kun kaikki tietävät paikkansa”, sanoo O’Connell-Rodwell. Nuoret pysyvät nöyrinä ja kaikki pääsevät rauhassa juomaan.

Tilaa uutiskirje

National Geographicin ilmainen uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat joka viikko:

  • Upeimmat kuvat
  • Parhaat artikkelit
  • Viikon visan

Uusi lehti: Onko tiede puppua?

Onko ilmastonmuutos salaliitto? Pitääkö lapset rokottaa? Lue uudesta National Geographic -lehdestä muun muassa epäilyksen aikakaudesta.

Osallistu Lukijoiden täysosuma -kilpailuun

Osallistu National Geographicin pohjoismaiseen kuvakilpailuun. Kuukauden teemana on vesi. Uusi teema joka kuukausi.

Tieteen Kuvalehti
Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications