Norsu-urosten lauma

Norsu-uroksia on perinteisesti pidetty yksinäisinä vaeltajina, mutta uuden tutkimuksen mukaan niiden elämä on varsin sosiaalista.

Urosten yhteen kietoutuneet kärsät kertovat luottamuksesta.
O’Connell & Rodwell
Urosten yhteen kietoutuneet kärsät kertovat luottamuksesta.

Norsujen matriarkaalisessa maailmassa uroksia pidetään yleensä yksinäisinä kulkijoina. Naarailla on koko elämän kestäviä läheisiä perhesuhteita, mutta uroksista tulee yksinäisiä vaeltajia, jotka kokoontuvat vain ajoittain yhden tai useamman muun sonnin seuraan.

Onko asia todella niin? Stanfordin yliopiston käyttäy­tymisekologi Caitlin O’Connell-Rodwell havaitsi kuusivuotisen tutkimuksensa aikana, että namibialaisen Etoshan kansallispuiston norsusonneilla on vahvoja ja pitkäkestoisia, yli kymmenenkin yksilön ryhmiä. Ryhmässä, johon kuuluu niin teinejä, aikuisia kuin jopa 55-vuotiaita senioreitakin vanhemmat opastavat nuo­rempiaan, pitävät yllä tiukkaa hierarkiaa ja laittavat juniorit ojennukseen, jos hormonit alkavat jyllätä ja nuoriso käy turhan levottomaksi.

Kuivuuden piinaamassa Namibiassa arvojärjestyksestä pidetään tiukimmin kiinni pahimman kuivuuden aikaan. ”Kuivina vuosina nokkimisjärjestyksestä on etua koko ryhmälle, kun kaikki tietävät paikkansa”, sanoo O’Connell-Rodwell. Nuoret pysyvät nöyrinä ja kaikki pääsevät rauhassa juomaan.

Tilaa uutiskirje

National Geographicin ilmainen uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat joka viikko:

  • Viihdyttäviä videopätkiä
  • Tuoreimmat artikkelit
  • Viikon galleria

UUSIN LEHTI: Amerikkalaisia tulvii Kuubaan

Yhdysvaltain kauppasaarto piti amerikkalaisturistit poissa Kuubasta vuosikymmenien ajan, mutta nyt rajoituksia on höllennetty.

Osallistu Lukijoiden täysosuma -kilpailuun

Osallistu National Geographicin pohjoismaiseen kuvakilpailuun. Voittajakuva julkaistaan lehdessä. Uusi teema joka kuukausi.


Copyright © 2009 Bonnier Publications