Higgsin hiukkanen löytyi

Higgsin hiukkasen tai sen näköisen hiukkasen olemassaolo on todistettu 99 prosentin todennäköisyydellä. Hiukkanen selittää, miksi kaikella on massa.

torstai 5. heinäkuuta 2012 teksti Ker Than, National Geographic News

"Mielestäni se on siinä. Oletteko samaa mieltä?"

Keskiviikkona 4.7. Cernin johtaja Rolf Heuer vahvisti Genevessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että LHC-kiihdyttimen (Large Hadron Collider) kaksi toisistaan riippumatonta tutkimusryhmää ovat yli 99-prosenttisesti varmoja siitä, että heidän havaitsemansa hiukkanen on Higgsin tai ainakin se aivan uusi hiukkanen ja sijaitsee juuri siellä, missä Higgsin bosonin laskelmien mukaan pitäisi olla.

Higgsin hiukkanen selittää elämän olemassaolon

Kauan etsitty hiukkanen voi täydentää fysiikan standardimallin, sillä se selittää, miksi aineella on massa. Siten Higgsin bosoni selittää myös sen, miten galaksit, planeetat ja ihmiset ylipäätään voivat olla olemassa.

"Olemme tehneet löydön," totesi Heuer. "Olemme löytäneet uuden hiukkasen, joka näyttää Higgsin hiukkaselta."

Tilaisuudessa oli paikalla oli neljä tutkijaa, jotka ovat olleet mukana kehittämässä teoriaa Higgsin hiukkasesta 1960-luvulla. Yksi heistä oli Peter Higgs itse, jonka nähtiin pyyhkäisevän silmäkulmaansa, kun uutinen julkistettiin.

Vaikka tulokset ovat vielä vahvistamattomia, sen todennäköisyys, että tutkijoiden havaitsema Higgsin hiukkasta muistuttava poikkeama olisi pelkkä sattuma, on yksi miljoonasta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...