Lihansyöjäkasvit vaarassa

Ikävä kyllä juuri ne ominaisuudet, joiden ansiosta lihansyöjäkasvit kykenevät elämään marginaalisissa elinympäristöissä, altistavat ne ympäristönmuutoksille. Maatalouspäästöt ja voimalasaasteet kasvattavat monien soiden typpipitoisuutta. Lihansyöjäkasvit ovat sopeutuneet alhaisiin typpipitoisuuksiin niin tehokkaasti, että lisäravinne sekoittaa niiden järjestelmät.

maanantai 13. syyskuuta 2010

Ikävä kyllä juuri ne ominaisuudet, joiden ansiosta lihansyöjäkasvit kykenevät elämään marginaalisissa elinympäristöissä, altistavat ne ympäristönmuutoksille. Maatalouspäästöt ja voimalasaasteet kasvattavat monien soiden typpipitoisuutta. Lihansyöjäkasvit ovat sopeutuneet alhaisiin typpipitoisuuksiin niin tehokkaasti, että lisäravinne sekoittaa niiden järjestelmät.

Ihmiset uhkaavat lihansyöjäkasveja muillakin tavoilla. Eksoottisten lihansyöjäkasvien pimeät markkinat käyvät niin kuumana, että kasvitieteilijät eivät enää paljasta harvinaisimpien lajien kasvupaikkoja. Kärpäsloukkuja ryöstetään Pohjois-Carolinasta tuhansittain, ja osavaltion maatalousvirasto on alkanut sutia luonnonvaraisiin kärpäsloukkuihin harmitonta väriainetta, joka hohtaa UV-valossa. Tarkastajat voivat nopeasti selvittää, onko myynnissä oleva kärpäsloukku kasvatettu kasvihuoneessa vai viety laittomasti luonnosta.

Vaikka lihansyöjäkasvien keruu saataisiinkin loppumaan, niillä on vastassaan monia muita uhkia. Elinympäristöt katoavat ostoskeskusten ja asuinalueiden alle. Maastopalojen torjunta antaa muille kasveille mahdollisuuden kasvaa nopeasti ja peitota kärpäsloukut, mikä voi toki olla hyvä uutinen kärpäsille, mutta menetys kaikille meille, joille evoluution ihmeet tuottavat suurta iloa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...