Tarkkaa kuonoaan seuraava dingo vaanii alati muuttuvan, piipitoisen hiekka-aavan reunalla.

Kuvagalleria: Frasersaari

Aboriginaalien jumala Beeral halusi tehdä maan päälle paratiisin. Siksi hän loi Frasersaaren.

maanantai 4. lokakuuta 2010

Aboriginaalien jumala Beeral halusi tehdä maan päälle paratiisin. Siksi hän loi Frasersaaren. Kuvat: Peter Essick

Rautaoksidi värittää Arch Cliffin hohtavan punaiseksi, joka on vain yksi Fraserin mineraalipitoisten hiekkojen väripaletin sävyistä. Hiekkadyynit nousevat korkeimmillaan lähes 250 metriin. Puut ja muu kasvillisuus pysyvät hengissä hiekasta ravinteita irrottavien sienien ansiosta.
Lake McKenzie, yksi saaren noin 40 järvestä, kimmeltää tähtien valossa. Järven sokerimaiset sannat ja peilityyni vesi houkuttelevat satoja kävijöitä, jotka palaavat Fraserin lumovoimaa ylistäneiden maalareiden ja runoilijoiden lailla kotiin mukanaan tarinoita ja mielikuvia sielua puhuttelevasta kauneudesta.
Edelläkävijäkasvit saavat jalansijaa vuorovesilinjan yläpuolella australialaisella Frasersaarella.
Tuuli ja sade piiskaavat Red Canyonia, saaren itäreunan muinaista dyynikokonaisuutta.
Frasersaari, maailman suurin hiekkasaari, syntyi noin 750 000 vuodessa, kun merivirrat ja tuulet kuljettivat tonnikaupalla hiekkaa Australian itärannikolta. Saari on saanut nimensä kapteeni James Fraseristä, joka haaksirikkoutui sinne Eliza-vaimonsa kanssa vuonna 1836. Elizan kuuluisat, usein ristiriitaiset tilitykset kertovat mm. kuinka paikalliset ”villit” tappoivat ja kiduttivat matkalaisia. Niihin pohjautuu myös tämän vuonna 1838 julkaistun kirjan kuvitus.
Frasersaari on 120 kilometriä pitkä ja 24 kilometriä leveä.
Turvemättäät ja tummat happaman veden täyttämät lätäköt täplittävät Moon Pointin ympäristöä.
Frasersaaren valumavedet värjäävät meren kesämyrskyn jälkeen parkkihapon väriseksi.
Uhanalainen Litoria cooloolensis on yksi harvinaisista ”happosammakoista”. Ne viihtyvät Frasersaaren luonnostaan happamissa vesistöissä.
Banksia on yksi Frasersaaren alkeellisista kasveista. Kasvi on nimetty englantilaisen kasvitieteilijän Joseph Banksin mukaan. Banks vieraili Australian itärannikolla vuonna 1770 kapteeni James Cookin kanssa.
Maalatut toteemipaalut kertovat Frasersaaren ja Buchulla-nimisen aboriginaaliheimon tiiviistä yhteyksistä.
Kivet ovat hiekkasaarella erittäin harvinaisia. Tämä vulkaaninen kallio, joka sijaitsee Champagne Poolsissa Frasersaaren pohjoisosassa, on miljoonia vuosia muuta saarta vanhempi.
Kahvinvärinen Wathumba Creek laskee turkoosinväriseen Platypuslahteen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...