Pilvinen tilkkutäkki

Nykyisten ilmastomallien resoluutio ei riitä muuttuvien avosoluisten pilvijärjestelmien tarkkaan jäljittelyyn. Siksi malleista ei ole juuri hyötyä sen arvioinnissa, kuinka paljon Maahan suuntautuvaa aurinkoenergiaa pilvet heijastavat – tätä viilentävää heijastusvaikutusta kutsutaan albedoksi.Wang sanoo, että jos tutkijat pystyvät määrittämään tarkasti eri muodostelmien syntytavat, mihin uusi tutkimus juuri pyrkii, ”ilmastomallit pystyvät paremmin laskemaan kokonaisalbedon ja Maan energiabudjetin”. Silloin ilmastoennusteidenkin tarkkuus kohentuu.

tiistai 24. elokuuta 2010

Nykyisten ilmastomallien resoluutio ei riitä muuttuvien avosoluisten pilvijärjestelmien tarkkaan jäljittelyyn. Siksi malleista ei ole juuri hyötyä sen arvioinnissa, kuinka paljon Maahan suuntautuvaa aurinkoenergiaa pilvet heijastavat – tätä viilentävää heijastusvaikutusta kutsutaan albedoksi.

Wang sanoo, että jos tutkijat pystyvät määrittämään tarkasti eri muodostelmien syntytavat, mihin uusi tutkimus juuri pyrkii, ”ilmastomallit pystyvät paremmin laskemaan kokonaisalbedon ja Maan energiabudjetin”. Silloin ilmastoennusteidenkin tarkkuus kohentuu.

Pilvitutkimus julkaistiin 12. elokuuta Nature-lehden verkkoversiossa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...