Vancouverin olympialaisissa hikoillaan

Asiantuntijat arvelevat, että lämmöstä voi olla hyötyä vuoden 2010 talviolympialaisten osallistujille.

perjantai 19. helmikuuta 2010 teksti Anne Casselman, National Geographic News

Asiantuntija-arvioiden mukaan vuoden 2010 talviolympialaisissa Vancouverissa tehdään lämpöennätys ainakin, jos tarkastellaan itse kaupungin lämpötiloja. Tämä voi osoittautua hyväksi uutiseksi osallistujille. Vancouver on jo ennestäänkin lämpimin kaupunki, joka koskaan on isännöinyt talvikisoja, ja helmikuussa 2010 kaupungissa on vielä tavallistakin lämpimämpää.

Luoteis-Kanadassa Tyynenmeren rannikolla sijaitseva Vancouver isännöi kisoja, jotka jatkuvat 28. helmikuuta 2010 saakka. Siellä on koettu lämpimin tammikuu sen jälkeen, kun tilastotietoja lämpötiloista alettiin kerätä vuonna 1937. Keskilämpötila on ollut 7,1 astetta, mikä on selvästi lämpimämpää kuin normaalin keskilämpötilan mukaiset 3,3 astetta. Tavallisesti talviolympialaisten isäntäkaupunkien ilmaston keskilämpötila on helmikuussa nollan alapuolella.

Kaupunkin lauhkeaan talvisäähän näyttää vaikuttaneen El Niño -sääilmiö, joka 2–7 vuoden välein jättää jälkensä maapallon ilmastojärjestelmään. El Niñon aikana – kuten nyt, sillä nykyinen El Niño -kausi alkoi kesällä 2009 – Etelä-Amerikan Tyynenmeren puoleiset rannikkovedet lämpenevät päiväntasaajan alueella tavallista enemmän, mikä vaikuttaa ilmakehän virtauksiin merkittävästi.

”Kun El Niño alkaa, sää Vancouverissa lämpenee ja muuttuu kuivemmaksi”, selittää asiaa William Hsieh, joka työskentelee Vancouverissa Brittiläisen Kolumbian yliopiston ilmakehätutkijana.

El Niño huipentuu normaalisti trooppisella Tyynellämerellä joulu- ja tammikuussa, mutta El Niñon lämmittämiltä vesiltä kuluu noin kuukausi siirtyä pohjoiseen Vancouverin leveysasteille. ”Meillä El Niño -vaikutus huipentuu siten helmikuun tienolla”, Hshieh sanoo. Tämä osuu juuri vuoden 2010 talviolympiaisiin.

Siitä huolimatta ”kyse ei ole erityisen voimakkaasta El Niñosta, vaikka tammikuu olikin ennätyslämmin”, sanoo Hsieh.

Ristiriitaa voivat selittää osittain lämpötilanvaihtelut, joita tapahtuu Tyynenmeren pohjoisosissa. Niitä kutsutaan Tyynenmeren oskillaatioksi eli heilahteluksi (englanniksi Pacific Decadal Oscillation eli PDO). Noin vuoden 1900 jälkeen PDO on vaikuttanut Vancouverissa ja muissa Pohjois-Amerikan länsiosien kaupungeissa niin, että 20–30 viileämpää vuotta on seurannut 20–30 lämpimämpää vuotta.

Viime vuosina PDO on ollut kuitenkin arvaamaton ja viileät ja lämpimät kaudet ovat olleet melko lyhyitä. PDO:lla on ollut viilentävä vaikutus Vancouveriin vuoden 2007 lopulta alkaen, mutta viime kesänä tilanne muuttui melko äkillisesti.

”Se näytti hiipuvan pois, eikä tiedetä, mistä se johtui”, Hsieh kertoo. Ja juuri kun PDO:n viilentävä vaikutus alkoi haihtua, El Niño antoi merkkejä tulostaan. ”Tilanne alkoi näyttää meidän kannaltamme pahalta”, hän sanoo.

Tavallista lämpimämpi sää talviolympialaisten aikana ei välttämättä hidasta yli 2 000 osallistujan mitalijahtia. Hiihtokeskuksiin on satanut runsaasti lunta, ja nykyinen lämpötila saattaa ehkä jopa parantaa suosituksia, arvioivat asiantuntijat tilannetta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...