Uusi lehti: Ebola ei häviä – se vain piiloutuu

Yksi Ebola-viruksen hämmentävistä piirteistä on se, että virus voi kadota vuosikausiksi, mutta minne se piiloutuu? National Geographic 10/2015 tutkii tappavan viruksen tuoreimpia jälkiä maailman johtavien virusasiantuntijoiden avulla.

maanantai 19. lokakuuta 2015

Ebolan lähdettä ei tiedetä

Jos olet kuullut, että Ebolan isäntäeläiminä toimivat yhdenlaiset lepakot, se johtuu siitä, että oletuksia on alettu esittää faktoina. Ebolaa ei ole pystytty jäljittämään sen alkulähteille luontoon, mutta kuinka lähellä viruksen alkuperäisen isäntäeläimen löytäminen nyt on ja mitä viruksesta ylipäänsä tiedetään?

Ensimmäiset ihmiset sairastuivat vuonna 1976

Ensimmäinen rekisteröity Ebola-epidemia puhkesi vuonna 1976 silloisessa Zairessa eli nykyisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa, ja sen jälkeen Ebolaa on tavattu suhteellisen harvoin. Vuosina 1977–1994 ei vahvistettu ainuttakaan Ebolan aiheuttamaa kuolemantapausta.

Ebolaan kuolee jopa 90 % sairastuneista

Ebola ei aiheuta pelkkää päänsärkyä ja nuhaa, joten jos se olisi kiertänyt ihmisissä kaikki nuo 17 vuotta, se olisi kyllä tiedetty.

Ebolaan liittyy erittäin korkea kuolleisuus, joka voi kohota jopa 90 prosenttiin. Siihen ei ole onnistuttu kehittämään ehkäisevää rokotetta tai myöskään hoitokeinoa, jolla tautiin jo sairastunut voitaisiin parantaa.

Ebola on zoonoosivirus

Viruksia, jotka elävät eläimissä ja leviävät vain harvoin ihmisiin, kutsutaan zoonooseiksi, ja Ebolakin on sellainen. Virus voi elää isäntäeläimessään pitkiä aikoja aiheuttamalla sille oireita. Esimerkiksi keltakuume on zoonoosivirus, jonka isäntäeläiminä toimivat apinat.

Ebolan isäntäeläintä ei ole tähän mennessä onnistuttu löytämään. Apinat kuitenkin tiedetään syyttömiksi, sillä Ebola on niille aivan yhtä paha vitsaus kuin ihmisillekin.

Lepakot isäntinä?

Lepakot saattavat hyvinkin olla jonkinlaisia Ebolan isäntäeläimiä, sanoo virusasiantuntija Jens Kuhn, mutta asia ei välttämättä ole aivan niin yksioikoinen.

Vajaassa 40 vuodessa Ebola-epidemioita on ollut pari tusinaa, ja lähes jokainen niistä on pystytty jäljittämään yhteen sairastuneeseen ihmiseen, joka on saanut tartunnan luonnossa.

Sen lisäksi viruksen genomi on pysynyt vuosien mittaan huomattavan stabiilina. Se ei ole muuttunut tai kehittynyt paljoakaan ainakaan ennen kuin tautitapausten määrä Länsi-Afrikassa kasvoi suureksi ja virus sai paljon lisämahdollisuuksia mutatoitua.

Viruksen vakaus saattaa Kuhnin mukaan kieliä ”jostakin pullonkaulasta” – jostakin rajoittavasta tekijästä, joka pitää viruksen vähälukuisena ja sen geneettisen diversiteetin pienenä.

Voisiko Ebolalla olla kaksi isäntää?

Pullonkaula saattaa olla esimerkiksi kahteen isäntään perustuva järjestelmä, jossa nisäkäsisäntä – esimerkiksi jokin lepakkolaji – saa tartunnan vain satunnaisesti, jos sitä puree jokin tietty hyönteinen, punkki tai jokin muu niveljalkainen. Tämä viruksen varsinainen isäntälaji saattaa olla verrattain harvinainen tai elää vain rajatulla alueella.

Tätä reittiä Kuhn lähtisi seuraamaan, jos saisi suuren apurahan Ebolan isäntäeläimen löytämiseen: "Jatkaisin etsintää hyönteisistä ja muista niveljalkaisista."

Toistaiseksi hänellä ei ole sellaista apurahaa, eikä ole kellään muullakaan. Etsintä kuitenkin jatkuu, sillä arvoituksen ratkaisu voisi pelastaa ihmishenkiä.

Lue koko artikkeli National Geographicin numerosta 10/2015

Seuraa National Geographicin tutkivia journalisteja Länsi-Afrikassa, joka on ollut viime vuonna alkaneen Ebola-epidemian keskuspaikka. Tutustu myös Ebolan tieteelliseen taustaan ja avoimiin kysymyksiin artikkelissa, jonka näyttävät kuvat on ottanut National Geographic -kuvaaja Pete Muller.

National Geographic nro 10/2015 kertoo myös näistä aiheista:

  • Etelä-Afrikassa tehty fossiililöytö ravistelee ihmisen sukupuuta.

  • Kanadan länsirannikolla elää poikkeuksellisia merisusia.

  • Ruotsin Lapin erämaassa kulkija on todella oman onnensa nojassa.

Tilaa ja säästä rahaa

Jos haluat jatkossakin nauttia National Geographicin jutuista, tartu johonkin mainioista tarjouksistamme. Esimerkiksi 3 National Geographic Suomi -lehteä ja kauko-ohjattava pienoishelikopteri hintaan 14,90 €. Säästät peräti 64,95 €.

Tilaus + minikopteri -tarjous>>

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...