Uusi numero: Gandhin perintö

National Geographic nro 8/2015 vie lukijat Intiaan. Seuraamme maan brittivallasta itsenäisyyteen johdattaneen Gandhin jalanjälkiä ja tutustumme nykyintialaisiin, joilla on erilaisia näkemyksiä maansa historiallisesta johtajasta.

perjantai 14. elokuuta 2015 teksti Gitte Hou Olsen

Gandhi oli siirtomaavallan suuri kriitikko

"Herra Gandhi, mikä on mielipiteenne länsimaisesta sivistyksestä?” "Minusta se olisi oikein hyvä ajatus.”

Mahatma Gandhi arvosteli Britannian siirtomaavaltaa Intiassa ja länsimaista imperialismia yleensäkin. Hän vastusti brittivaltaa toistuvilla mielenosoituksilla ja kansalaistottelemattomuudella, jotka kulminoituivat Intian itsenäistymiseen vuonna 1947.

Suolamarssi löi alkutahdit Intian itsenäistymiselle

Marssi lähti liikkeelle 12. maaliskuuta 1930. Gandhi joukkoineen käveli 25 päivää ja 388 kilometriä Arabianmeren rannalle osoittamaan mieltä epäoikeudenmukaista Britannian lakia vastaan, joka kielsi suolan keräämisen siirtomaassa. Laiton suolankeruu levisi pitkin maata, samoin pidätykset ja pieksämiset.

Suolamarssin ensimmäisestä päivästä aina kuolemaansa asti eli kaikkiaan 18 vuotta Gandhi levitti Intiaan vallankumouksellista politiikan ja henkisyyden sekoitusta. Hän kutsui toimintaan perustuvaa filosofiaansa satyagrahaksi eli totuuden voimaksi.

"Intiassa Gandhiin suhtaudutaan jakomielisesti"

Gandhin puheet ja artikkelit käsittelevät asioita, jotka ovat ajankohtaisia nyky-Intiassakin, ja intialaiset väittelevät yhä tämän Mahatman eli suuren sielun jättämästä perinnöstä.

”Intiassa Gandhiin suhtaudutaan jakomielisesti joko kaiken pahan tai kaiken hyvän alkuna ja juurena”, sanoo Gandhin marssin lähtöpaikkana toiminutta ashramia hoitavan säätiön johtaja Tridip Suhrud. ”Hänen kanssaan voi olla eri mieltä tai samaa mieltä, mutta jos haluaa ymmärtää Intiaa, hänet on otettava huomioon.”

Lue koko artikkeli Intian suuresta henkisestä johtajasta National Geographicin numerosta 8/2015, joka on nyt saatavilla lehtimyymälöissä. Mikäli haluat uppoutua muihinkin kiinnostaviin National Geographic -artikkeleihin, kannattaa hyödyntää mainio tarjouksemme ja napata samalla haltuun hauska kauko-ohjattava minikopteri.

Tilaus + minikopteri -tarjous >>

Muita National Geographicin nro 8/2015 aiheita:

  • Onnistuuko paavi Franciscus muuttamaan Vatikaania?

  • Laos on yhä täynnä Vietnamin sodan aikaisia amerikkalaispommeja.

  • Kiinan valtavien klaanitalojen arkkitehtuuri yllättää.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...