Uusin numero: National Geographic norsunluusalakuljettajien jäljillä

National Geographicin numerossa 9/2015 esitellään uusi erityistutkimusyksikkö SIU ja seurataan sen ensimmäistä toimeksiantoa Afrikassa. Yksikkö pyrkii jäljittämään norsunluun salakuljetusta valesyöksyhampaisiin asennettujen GPS-laitteiden avulla.

torstai 17. syyskuuta 2015

National Geographicin uusi erityistutkimusyksikkö

Seuraa National Geographicin uuden erityistutkimusyksikön eli Special Investigations Unitin (SIU) ensimmäistä vaarallista tehtävää Itä-Afrikan terroristiryhmien alueella.

Ryhmän tavoitteena on ujuttaa GPS-lähettimillä varustettuja valesyöksyhampaita norsunluun salakuljettajien saaliin joukkoon ja jäljittää niiden avulla roistojen ja laittoman norsunluun kulkureittejä.

Norsunluulla rahoitetaan väkivaltaa ja terroria

Vuosittain tapetaan noin 30 000 afrikannorsua, ja Itä-Afrikka on merkittävä salametsästysseutu. Tehottoman ja korruptoituneen hallinnon vuoksi erilaiset aseistetut joukkiot pystyvät riehumaan siellä usein hyvinkin vapaasti, ja nämä ryhmät tappavat norsuja rahoittaakseen taisteluaan niiden syöksyhampailla. Lisäksi ne pakkovärväävät lapsia sotilaikseen ja orjikseen ja kohtelevat siviiliväestöä muutenkin raakalaismaisesti.

Sellaisessa maailmassa liikkuminen on vaikeaa ja erittäin vaarallista.

SIU soluttautuu ugandalaiseen LRA-järjestöön

Yksi näistä rikollisryhmistä on LRA eli Herran vastarinta-armeija, jota johtaa pelätty Joseph Kony. Tämä puolisotilaallinen joukko on 1980-luvulta lähtien kylvänyt tuhoa ja kuolemaa esimerkiksi Ugandaan, Sudaniin ja Kongon demokraattiseen tasavaltaan.

Keväällä 2015 SIU saa selville, että 25 Konylle tarkoitettua syöksyhammasta on matkalla Keski-Afrikan tasavallasta Etelä-Sudaniin, missä Konyn itsensä arvellaan majailevan. Tutkijat yrittävät keksiä keinon, jolla valesyöksyhampaat saataisiin sujautettua Konylle tarkoitettujen syöksyhampaiden sekaan pimeille markkinoille.

Jotta tutkimukset voivat jatkua mahdollisimman tehokkaasti, emme kerro toiminnasta tarkkoja yksityiskohtia.

Mitä seuraavaksi?

Kun hankkeesta kertova artikkeli lähti painoon, syöksyhampaiden viimeisin signaali oli saatu sudanilaisesta Ed Daeinin kaupungista. Hampaat olivat liikkuneet kahdessa kuukaudessa 950 kilometriä, ja niiden reitti noudatti pitkälti salaisten lähteiden kertomuksia syöksyhampaiden tavanomaisista kuljetusreiteistä Konyn piilopaikkaan.

National Geographic seuraa asiaa jatkossakin

Lue koko artikkeli

Lue koko juttu SIU:n ensimmäisestä tutkimustehtävästä murhanhimoisten rosvojoukkojen jäljillä Itä-Afrikassa juuri ilmestyneestä National Geographicin numerosta 9/2015. Artikkelissa valotetaan keinotekoisten syöksyhampaiden valmistusprosessia, tutustutaan Konyn joukoista karanneisiin sotilaisiin ja kuullaan kansallispuiston vartijoiden kertomuksia jatkuvasta taistelusta aseistettuja norsunluunmetsästäjiä vastaan.

National Geographic nro 9/2015 kertoo myös näistä aiheista:

  • Myanmarissa on vuori, joka haastaa kokeneimmatkin kiipeilijät

  • Arkeologit yrittävät pelastaa ainutlaatuista buddhalaista temppelialuetta talibaneilta ja varkailta

  • Ruokarekat valloittavat maailmaa

Tilaa ja säästä rahaa

Jos haluat jatkossakin nauttia National Geographicin jutuista, tartu johonkin mainioista tarjouksistamme – säästät rahaa ja saat lehtien lisäksi vaikkapa hauskan minihelikopterin!

Tilaus + minikopteri -tarjous >>

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...