Supersooninen maakulkuneuvo on nopein

Suihku- ja rakettimoottorilla toimivan auton odotetaan kulkevan 1 690 km/h.

Huippunopeudella Bloodhound liikkuu luotiakin vauhdikkaammin. Yli 1 600 kilometrin huippunopeus tarkoittaa, että Bloodhound on yli neljä kertaa Ferraria nopeampi.
Piirros: Don Foley
Huippunopeudella Bloodhound liikkuu luotiakin vauhdikkaammin. Yli 1 600 kilometrin huippunopeus tarkoittaa, että Bloodhound on yli neljä kertaa Ferraria nopeampi.

Mikä on maailman nopein auto? Bloodhound SuperSonic Car – ainakin kohta. Englannissa rakennettavan suihkumoottori- ja rakettitoimisen auton suunnitellaan yltävän yli 1 600 kilometrin tuntivauhtiin. Jos temppu onnistuu, maakulkuneuvojen tämänhetkinen nopeusennätys 1 228 km/h, jonka Britannian ilmavoimien lentäjä Andy Green ajoi suihkumoottorikäyttöisellä Thrust SSC -autolla vuonna 1997, joutuu historiaan.

Greenin on määrä ajaa myös Bloodhoundia. Hänen mukaansa noin kymmenen miljoonan euron hintainen, lähinnä yritysten ja yliopistojen rahoittama ajopeli ei ole pelkkä lelu, vaan sillä houkutellaan myös opiskelijoita. ”Jos haluamme vähempihiilisen maailman, meidän on koulutettava lisää insinöörejä”, hän sanoo. Samaa mieltä on Britannian hallitus, joka on ohjannut noin 700 000 euroa käytettäväksi äänivallin murtavan auton toiminnan tutkimiseen.

Bloodhoundin taustavoimat etsivät juuri lyijykynän muotoisen auton koeajoon sopivaa aavikkoa. Andy Green sanoo olevansa valmis: ”Täytyy vain pitää auton puhdas puoli ylöspäin ja terävä pää edessä. Muussa tapauksessa kaikki valuu hukkaan.”

Ennätysajon 6 vaihetta

  1. Kuljettaja starttaa suihkumoottorin. 25 sekunnissa vauhtia on jo 560 km/h.
  2. Raketti käynnistyy, ja vauhti kasvaa 1 600 kilometriin sekunnissa.
  3. Kun nopeus on 1 690 km/h, raketti sammuu.
  4. Suihkumoottori sammuu.
  5. Kuljettaja avaa jarrusiivekkeet ja tarvittaessa myös jarruvarjot.
  6. Kun vauhtia on alle 320 km/h, hydrauliset jarrut pysäyttävät auton.

Tilaa uutiskirje

National Geographicin ilmainen uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat joka viikko:

  • Viihdyttäviä videopätkiä
  • Tuoreimmat artikkelit
  • Viikon galleria

Osallistu Lukijoiden täysosuma -kilpailuun

Osallistu National Geographicin pohjoismaiseen kuvakilpailuun. Voittajakuva julkaistaan lehdessä. Uusi teema joka kuukausi.

UUSIN LEHTI ”Olemme Marsissa 10 vuoden sisällä”

Keksijä ja miljardööri Elon Musk perusti vuonna 2002 SpaceX-yhtiön. Nyt hän on ilmoittanut, että miehitetty lento Marsiin onnistuu 10 vuoden kuluessa.


Copyright © 2009 Bonnier Publications