Aivot valikoivat muistoja unen aikana

Nukkumisen aikana aivot ”laskevat”, mitä kannattaa muistaa ja mitä unohtaa, kertoo tuore tutkimus.

perjantai 3. joulukuuta 2010 teksti Charles Choi, National Geographic News

Aivot valikoivat unen aikana, mitä muistiin tallentuu. Uuden tutkimuksen mukaan tämä prosessi tehostaa ja selkeyttää ajattelua.

Aiemmissa tutkimuksissa oli jo selvinnyt, että uni auttaa ihmisiä painamaan asioita paremmin muistiin niin, että ne on kaivettavissa esiin myöhemminkin. Uusi, sekä vanhoihin uni- ja muistitutkimuksiin että aivan uuteen tutkimukseen perustuva yhteenveto viittaa siihen, että uni myös muokkaa muistoja tavalla, joka hieman vähentää niiden tarkkuutta mutta toisaalta tekee niistä pitkällä aikavälillä käyttökelpoisempia.

Unen vahvistama muisti voi auttaa ihmistä esimerkiksi oivaltamaan ja päättelemään asioita ja kehittämään abstraktia ajattelua valveilla olon aikana.

”Nukkuvia aivoja ei voi sanoa tyhmiksi – ne vain eivät tallenna kaikkea tarjolla olevaa vaan laskelmoivat, mitä kannattaa säilöä muistiin ja mitä joutaa unohtaa”, selvitti tutkimuksen johtaja Jessica Payne, kognitiivisen neurotieteen tutkija indianalaisesta Notre Damen yliopistosta.

Muisti kortilla

Paynen mukaan parhaiten muistiin jäävät yksityiskohdat liittyvät usein vahvoja tunteita herättäviin asioihin.

Payne kollegoineen havaitsi, että jos ihmisille näyttää jotakin näkymää, jonka etualalla on jokin tunteita herättävä asia – esimerkiksi romuttunut auto – ihmiset muistavat kuvasta todennäköisemmin autonromun kuin vaikkapa taustalla huojuvat palmupuut, etenkin, jos muistia testataan yöunien jälkeen.

Aivot siis nähtävästi järjestävät näkymiä uudestaan ja tallentavat kokonaisuuden sijaan vain kaikkein emotionaalisimmat ja kenties kaikkein tärkeimmät elementit. Vähemmän emotionaalisten yksityiskohtien ne antavat hapertua.

"On järkevää valikoida tietoa, johon liittyy paljon tunteita. Esivanhempamme halusivat varmasti muistaa, missä he olivat nähneet käärmeen, tai kuka heimon jäsenistä oli ollut heitä kohtaan erityisen vihamielinen", sanoo Payne, jonka tutkimus julkaistiin Current Directions in Psychological Science -lehden lokakuun numerossa.

"Muistoissa ei niinkään ole kyse menneisyyden muistamisesta kuin siitä, että ihminen on valmistautunut ja kykenee ennakoimaan mahdollisia tapahtumia tulevaisuudessa".

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...