Jätetyksi tuleminen aiheuttaa fyysistä kipua

Aivotutkimuksissa on selvinnyt, että hylätyksi tuleminen tekee aidosti kipeää.

torstai 31. maaliskuuta 2011 teksti Christine Dell'Amore, National Geographic News

Sanat voivat ehkä sittenkin satuttaa siinä missä nyrkit ja kolhutkin: Ainakin romanttisessa mielessä torjutuksi tuleminen aiheuttaa fyysistä kipua, todistaa aivojen aktiivisuutta selvittänyt tuore tutkimus.

Aiemmissa simulaatiotutkimuksissa oli jo selvinnyt, että sosiaalinen torjutuksi tuleminen saattaa olla yhteydessä aivojen kipua käsitteleviin alueisiin, mutta yhteyttä varsinaiseen kipuaistimukseen ei ollut osoitettu.

Nyt tosielämässä hylätyksi tulleiden ihmisten aivojen magneettikuvauksissa on havaittu ”kivun tuntemiseen suoraan yhteydessä olevien aivoalueiden aktivoitumista”, sanoo yksi tutkimuksen pääkirjoittajista, newyorkilaisen Columbia Universityn psykologi Edward Smith.

Tutkimus

Smith kollegoineen etsi koehenkilöitä levittämällä lentolehtisiä pitkin Manhattania sekä ilmoittamalla hankkeesta mm. Facebookissa. He saivat näin kasaan 40 henkilön tutkimusryhmän.

Kaikki nämä vapaaehtoiset kertoivat ”romanttisen suhteensa katkenneen vastoin heidän tahtoaan” tutkimusta edeltäneen puolen vuoden aikana.

Kun tutkittava oli MRI-laitteessa, häntä pyydettiin katsomaan ex-kumppaninsa valokuvia ja ajattelemaan hylätyksi tulemista.

Tällöin kuvattavien fyysistä kipua hallitsevat aivojen osat – sekundaarinen tuntoaivokuori ja dorsaalinen posteriorinen aivosaari – aktivoituivat.

Ero tuottaa tuskaa

Tutkimus ei kuitenkaan ollut ”aidosti täydellinen koe. Emme voineet esimerkiksi kontrolloida sitä, kenellä oli hylkäämisen kokemus ja kenellä ei”, huomauttaa Smith.

”Se taas pätee kaikkiin tutkimuksiin, joissa hyödynnetään laboratorion ulkopuolella tapahtuneita asioita”, hän toteaa.

”Tällaisessa tapauksessa on aina mahdollista, että näihin hylätyksi tulleisiin liittyy [jokin tuntematon tekijä], joka aiheuttaa kuvauksissa tekemänne erityiset havainnot.”

Tulokset ovat Smithin mukaan kuitenkin hätkähdyttäviä, semminkin kun ryhmä analysoi 150 muun negatiivisiin tunteisiin – pelkoon, ahdistukseen, vihaan, suruun – liittyvien kuvantamistutkimusten tulokset. He nimittäin huomasivat, ettei mikään näistä tunteita raastavista kokemuksista aktivoinut aivojen fyysisiä aistialueita samalla tavalla kuin ei-toivottu suhteen loppuminen.

”Hylätyksi tulemiseen saattaa liittyä jotain erityistä.”

Hylkäyksen aiheuttamaa tuskaa analysoinut tutkimusraportti ilmestyi tällä viikolla Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...