Koleran paluu

Ikivanha kulkutauti uhmaa edelleen moderneja taltutusyrityksiä.

Walter Astrada

Joitakin kuukausia Haitin vuoden 2010 maanjäristyksen jälkeen koleraa esiintyi saarivaltiossa ensi kertaa yli sataan vuoteen, ja ihmisiä jouduttiin hoitamaan Port-au-Princeen rakennetuissa hätäapusairaaloissa. Mittavista vastatoimista huolimatta koleraepidemia on nyt tappanut yli 6 000 haitilaista.

Tautia esiintyy toistuvasti myös Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa. Kolera aiheuttaa pahaa ripulia ja voi tappaa ihmisen jo muutamassa tunnissa.

Sairautta aiheuttava Vibrio cholerae -bakteeri on peräisin Gangesjoen suistosta Intiasta, mistä se levisi 1800-luvulla matkailijoiden mukana eri puolille maailmaa. Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan nykyinen pandemia alkoi vuonna 1961. Tartuntatautiasiantuntijat arvelevat rauhanturvajoukkojen tuoneen koleran Haitiin, ja DNA-tutkimukset kertovat tautikannan olevan kaakkoisaasialaista perua.

Kolera tarttuu saastuneen ruuan tai veden kautta, mutta nykytutkimuksen mukaan eri ympäristötekijät – esimerkiksi veden lämpötila, virtaus ja happamuus – vaikuttavat taudin leviämiseen. Siksi koleraepidemioita on vaikea ennustaa, ja ilmastonmuutos saattaa hankaloittaa tilannetta entisestään.

Tilaa uutiskirje

National Geographicin ilmainen uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat joka viikko:

  • Upeimmat kuvat
  • Parhaat artikkelit
  • Viikon visan

Uusi lehti: Luonnon zombit

Tilaus: Valmiina kauhutarinaan? Zombeja ei esiinny vain filmeissä – myös luonnossa on olioita, jotka ottavat muita hallintaansa ja tekevät näistä tahdottomia orjiaan.

Osallistu Lukijoiden täysosuma

Osallistu National Geographicin pohjoismaiseen kuvakilpailuun. Kuukauden teemana ovat rakennukset. Voittajakuvat julkaistaan lehdessä.

Tieteen Kuvalehti
Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications