Miksi sipulin pilkkominen saa kyyneliin?

Kun pilkot sipulia, kyyneleet virtaavat. Miksi ihmeessä näin tapahtuu?

torstai 19. kesäkuuta 2014

Kun sipulia pilkotaan, siitä vapautuu allinaaseiksi kutsuttuja entsyymejä, jotka reagoivat sipulin rikkipitoisten aminohappojen kanssa ja muodostavat propeenisulfeenihappoja. Ne taas ärsyttävät silmän sarveiskalvoa ja aiheuttavat kyynelehtimistä. Luonnossa prosessi toimii luultavasti puolustuskeinona, sanoo orgaaninen kemisti Eric Block.

Tutkijat kehittävät "kyyneleetöntä" sipulia

Japanissa ja Uudessa-Seelannissa on kehitetty ”kuiva” sipuli, jossa ärsyttävää entsyymiä synnyttävän geenin toiminta on estetty. GM-sipuleita (kuva) on toistaiseksi vain tutkimuskäytössä, mutta syötävä lajikekin on suunnitteilla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...