Parhaat vinkit ruokahävikin vähentämiseksi

Kesällä 2014 kerroimme ruokahävikistä ja siitä, mitä itse voimme tehdä sen vähentämiseksi. Olemme koonneet tähän parhaat saamamme vinkit.

torstai 18. syyskuuta 2014

Käytä loput myöhemmin...

"Tee päivällisen tähteistä eväät seuraavaksi päiväksi" - Mattias Lenhult, Ruotsi

"Jos itsellä tai tuttavilla on lapsia, monia päivällisen tähteitä voi soseuttaa vauvanruoaksi. Niitä voi myös käyttää ainesosina seuraavan päivän ateriassa, esimerkiksi täytettyjen paprikoiden täytteenä." - Maja Touzari Janesdatter Greenwood, Tanska

"Tee nuutuneista vihanneksista keittoa." - Anne-Cathrine Stærke, Tanska

”Älä heitä aterian tähteitä pois, ne voi syödä seuraavana päivänä tai pakastaa.” - Sören Ernst Pettersson, Ruotsi

Mieti tarkkaan...

"Suunnittele ateriat etukäteen" - Lærke Littlebird, Tanska

"Tarkista, mitä oikeasti tarvitset, ennen kuin edes lähdet kauppaan." - Inger Elisabeth Grønningen, Norja

"Käytä tervettä järkeä, kun elintarvikkeen viimeinen käyttöpäivä on mennyt: haista tai maista sitä. Usein siinä ei ole mitään vikaa. Valmistan usein ison määrän jotakin ruokalajia ja pakastan sen annoksina usean päivän varalle, koska se on taloudellisesti kannattavaa ja silloin ruokaa ei mene hukkaan. Olen aina syönyt kaikki tähteet." - Charlotte Firring Jensen, Tanska

"Opeta lapsille, että kaikki lautaselle otettu ruoka on myös syötävä." - Saana Karhu, Suomi

"Vanha kiinalainen neuvo, jota noudattamalla elää terveenä ja pitkään, sanoo, että pitää syödä itsensä vain 80% kylläiseksi kullakin aterialla. Jos valmistamme vähemmän ruokaa kuin voimme syödä, menee vähemmän hukkaan." - Johnny Hagen, Norja

Hanki kanoja...

"Jos sinulla on puutarha, hanki pari kanaa. Silloin moni ruuantähde muuttuu kananmunaksi. Lannan voit käyttää ryydittämään yrttitarhaa." - Søren Vivelsted, Tanska

Kaupassa...

"Jaa kauppojen pois heittämää ruokaa vähävaraisille (jos viimeinen käyttöpäivä ei ole ylittynyt)." - Sofia Emilia Hako, Suomi

"Älä koskaan mene siihen lankaan, että ostat kaksi kurkkua yhden sijasta supermarketissa. Hintaero on yleensä hyvin pieni, ja taloudellisuus kaatuu siihen, jos kuitenkin lopulta joudut heittämään toisen kurkun pilaantuneena pois." - Per Gunnarsson, Ruotsi

"Käy kaupassa päivittäin ja osta vain päivän tai parin tarpeiksi. Silloin saat aina tuoretta tavaraa, ja kauppojen on helpompi sopeuttaa tuotekiertonsa kuluttajien tarpeisiin. Sekin vähentää osaltaan hävikkiä." - Thomas Regin Kirk, Tanska

Ravintolassa...

"Sertifioidaan ravintolat, joiden kaikista ruuista on saatavilla kolme eri annoskokoa. Hintaerojen on oltava sellaiset, että jokainen ostaa vain sen verran kuin haluaa syödä." - Mårten Sörliden, Ruotsi

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...