Kuvareportaasi: Steve McCurry

Lukemattomia palkintoja voittanut Steve McCurry on arvostetuimpia nykykuvaajia.

Monet hänen kuvistaan ovat maailmankuuluja, ja kuva vihreäsilmäisestä afganistanilaisesta pakolaistytöstä kohosi suoranaiseksi National Geographic -ikoniksi, kun se julkaistiin lehden kannessa vuonna 1985.

McCurryn ura ponkaisi toden teolla vauhtiin, kun hän pukeutui paikallisiin vetimiin ja matkasi Pakistanista rajan yli kapinallisten hallitsemaan Afganistaniin juuri ennen neuvostojoukkojen hyökkäystä vuonna 1979. Hän poistui maasta filmirullat vaatteidensa kätköissä, ja pian hänen ku­viaan tuolloin vielä tuntemattomasta konfliktista julkaistiin eri puolilla maailmaa.

McCurry on sittemmin kuvannut monia maailman polttopisteitä ja keskittynyt työssään etenkin sodan aiheuttamiin inhimillisiin seurauksiin. Työssään hän joutuu usein ylittämään kieli- ja kulttuurirajoja.

”Useimmat kuvistani perustuvat ihmisiin”, hän sanoo.

”Etsin sellaisia hetkiä, joissa ihminen pudottaa naamionsa ja paljastaa sielunsa, ja ihmisen kokemukset heijastuvat hänen kasvoistaan. Yritän välittää kuvillani sen, millaista on olla ihminen, joka on vangittuna tiettyyn isompaan, ihmisen tilaksi kutsumaani maisemaan.”

Tilaa uutiskirje

National Geographicin ilmainen uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat joka viikko:

  • Viihdyttäviä videopätkiä
  • Tuoreimmat artikkelit
  • Viikon galleria

Uusimmassa numerossa: Gandhin perintö

Juuri ilmestynyt National Geographic nro 8/2015 tarjoaa uuden näkökulman Intian suureen johtajaan Gandhiin, joka johdatti Intian itsenäisyyteen vuonna 1947.

Osallistu Lukijoiden täysosuma -kilpailuun

Osallistu National Geographicin pohjoismaiseen kuvakilpailuun. Voittajakuva julkaistaan lehdessä. Uusi teema joka kuukausi.

Tieteen Kuvalehti
Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications