Ensimmäinen miehitetty avaruuslento

Juri Gagarin nousi vuonna 1961 ensimmäisenä ihmisenä Maan kiertoradalle.

tiistai 6. elokuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Kosmonautti Juri Gagarin oli silminnähden hermostunut viimeisissä lääkärintarkastuksissa ennen maailmanhistorian ensimmäistä miehitettyä avaruuslentoa 12. huhtikuuta 1961. Raportin mukaan hänen tavanomainen eloisa ystävällisyytensä oli kuin pois pyyhkäisty, hän vastasi kysymyksiin yksitavuisin sanoin ja näytti hyvin kalpealta.

Gagarinilla ei suotta ollut perhosia vatsassaan, sillä lentoon liittyi monia tuntemattomia tekijöitä. Laika-koira oli menehtynyt lennollaan marraskuussa 1957, eikä kukaan tiennyt, miten Gagarin reagoisi. Siksi kaikki Vostok 1:n manuaaliset ohjausmahdollisuudet oli kytketty pois päältä ja Gagarin saattoi käynnistää käsinohjauksen vain naputtelemalla koodin, joka oli piilotettu alukseen.

Laukaisu Baikonurista viivästyi tunnilla, koska kapselin luukkua suljettaessa tekniset asiantuntijat huomasivat, että kaikki pultit eivät kiinnittyneet kunnolla. Pultteja jouduttiin siksi vielä irrottamaan ja vaihtamaan.

Kun lähtö lopulta onnistui, itse lento sujui hyvin. Laukaisusta siihen, kun Gagarin jälleen oli turvallisesti Maan kamaralla, kului 108 minuuttia. Gagarin hyppäsi – täysin suunnitelman mukaan – seitsemän kilometrin korkeudesta, ja laskuvarjo avautui saman tien. Hän päätyi Maan pinnalle noin 10 minuuttia myöhemmin, vain 28 kilometrin päähän siitä paikasta, mihin hänen laskelmien mukaan piti osua.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...