Eurooppalainen astronautti: Meidän pitää nähdä itsemme Maan asukkaina

Tänään on kulunut tasan vuosi siitä, kun Esan astronautti Andreas Mogensen astui 10 vuorokauden painottomuuden jälkeen jälleen Maan pinnalle. Kokemus antoi hänelle uuden näkökulman ihmisten elämään maapallolla. Sen hän haluaa jakaa meille muillekin.

maanantai 12. syyskuuta 2016 teksti Nanna Vium / Tieteen Kuvalehti

”Olin hieman sekaisin.” Näin totesi Euroopan avaruusjärjestön Esan tanskalainen astronautti Andreas Mogensen vuosi sitten kuvaillessaan fyysistä olotilaansa sen jälkeen, kun hän oli palannut Maahan avaruuslennolta Kansainväliseltä avaruusasemalta.

Eurooppalaisastronautti oli mukana Iriss-lennolla. Sillä muun muassa vietiin asemalle uusi avaruusalus kahta astronauttia varten, jotka viettävät vuoden päivät ISS-asemalla 386 kilometriä Maan pinnan yllä.

Viime vuonna avaruudessa käynyt Mogensen oli ensimmäinen tanskalainen avaruudessa.

Katso, miten Andreas Mogensen ja hänen kosmonauttikollegansa vuosi sitten laukaistiin matkaan noin 27 600 kilometrin tuntinopeudella Baikonurista Kazakstanista. (Laukaisu on videolla kohdassa 02:30.)

Rajat eivät näy avaruuteen

Andreas Mogensen vietti 28 000 kilometriä tunnissa lentävällä avaruusasemalla kaikkiaan kahdeksan päivää. Asema ehtii kiertää Maan noin puolessatoista tunnissa.

Astronautille lento merkitsi uudenlaista suhtautumista ihmisten elämään maapallolla.

”Avaruusasemalla kiinnitin melkein ensimmäiseksi huomiota siihen, että avaruudesta katsottuna meidän kauniissa planeetassamme ei näy valtioiden rajoja”, toteaa astronautti, joka yhdessä venäläisen kosmonauttikollegansa Sergei Volkovin kanssa puhui viime perjantaina avaruuslentonsa yksivuotispäivän kunniaksi Kööpenhaminassa Tanskan avaruustutkimusinstituutissa.

”Ja se ikään kuin symboloi sitä, mitä me teemme siellä korkealla – me olemme siellä Maan ja ihmiskunnan edustajia ja työskentelemme rinta rinnan ja meillä on sama päämäärä”, Mogensen jatkoi.

Meidän pitää nähdä itsemme Maan asukkaina

Eurooppalaisen astronautin mielestä juuri yhteistyö on asia, jota meidän pitää alkaa harrastaa enemmän täällä maapallollakin.

”Avaruusasema on suuri ja monimutkainen laitos, joka on koottu avaruudessa kansainvälisen yhteistyön tuloksena – siitä yhteistyöstä meillä täällä Maassa on paljon opittavaa”, Andreas Mogensen toteaa.

Hänen mielestään kansainvälistä joukkuehenkeä voitaisiin vahvistaa ”kaikilla aloilla”, ja meidän tulisi käsittää itsemme aivan toisella tavalla kuin nykyisin.

”Rajat ovat ihmisten luomia, ne ovat melkein luonnottomia, eikä ole olemassa mitään syytä siihen, ettemmekö voisi alkaa pitää itseämme Maan asukkaina”, Mogensen sanoo.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...