Kohtalokas lento Leninin syntymäpäivänä

Neuvostoliiton poliittinen johto toivoi näyttävää tulosta avaruustutkimuksessa Leninin merkkipäivän kunniaksi. Kunnianhimoisesta yrityksestä seurasi täysi katastrofi.

perjantai 5. huhtikuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Keväällä 1967 neuvostoliittolaiset uskoivat johtavansa kilpailua ensimmäisestä miehitetystä kuulennosta. Pari kuukautta aiemmin kolme yhdysvaltalaista astronauttia oli menehtynyt, kun Apollo 1:n komentomoduulissa syttyi tulipalo raketin vielä ollessa Maan pinnalla. Tunnelma oli toiveikas, kun Sojuz 1 nousi ilmaan Baikonurin avaruuskeskuksesta 23. huhtikuuta.

Aluksessa oli Vladimir Komarov, ja suunnitelmana oli lähettää kolme astronauttia avaruuteen Sojuz 2 -aluksella seuraavana päivänä. Alusten piti kohdata toisensa Maan kiertoradalla. Tämä jouduttiin perumaan, koska Sojuz 1 kärsi ongelmista heti lähdöstä alkaen. Yksi aurinkopaneeleista ei taittunut auki, ilmaisimet oikkuilivat, jonka vuoksi kapselia oli hankala ohjata, ja 13. kierroksella automaattinen vakautusjärjestelmä lakkasi täysin toimimasta.

Valvontakeskuksessa päätettiin keskeyttää lento, jotta Komarov saadaan turvallisesti Maahan. Jarrutusraketit aktivoitiin ja laskeutuminen näytti sujuvan hyvin, mutta sitten ongelmat alkoivat jälleen. Laskuvarjo, jonka piti jarruttaa aluksen vauhtia, ei avautunut, eikä varavarjokaan toiminut kunnolla. Kapseli osui Maahan noin 650 kilometrin tuntinopeudella, ja Komarov sai luultavasti heti surmansa.

Jälkeenpäin on käynyt ilmi, että insinöörit olivat ennen lentoa huomauttaneet 200 teknisestä virheestä, mutta lento toteutettiin, koska poliittinen johto halusi näyttävän tuloksen avaruustutkimuksessa kunnioittaakseen näin Leninin syntymän vuosipäivää (22.4.).

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...