Sunita Williams: Avaruuskävely muistuttaa helikopterilla lentämistä

Sunita Williams on valittu yhdeksi edustajaksi artikkelisarjaamme, joka esittelee oman alansa rajoja koettelevia rohkeita miehiä ja naisia.

torstai 15. elokuuta 2013 teksti Rachel Hartigan Shea

Sunita Williams

kuvitteli lapsena Star Trekin kaltaisten tv-sarjojen enteilevän sitä, että avaruusmatkailu olisi tulevaisuudessa arkipäivää. Hän ei kuitenkaan koskaan kuvitellut olevansa itse yksi sen pioneereista. Nyt 47-vuotias entinen laivaston lentäjä on viettänyt 322 päivää avaruudessa ja kävellyt siellä 50 tuntia – enemmän kuin kukaan toinen naisastronautti. Hän tapasi astronautteja ensi kertaa 20 vuotta sitten koelentäjäkurssilla – ja sai kuulla, että voisi lentokokemuksensa perusteella liittyä joukkoon. Nyt hän ammentaa oppia laivastoaikaisista kokemuksistaan, sillä avaruuskävely on hänen mielestään kuin lentäisi saattueessa helikopterilla. Molemmissa pitää keskittyä tehtäväänsä mutta myös pysyä selvillä toisen sijainnista.

Mikä on avaruuskävelyssä kaikkein vaikuttavinta?

Näkymät – se kun katselee alas todella korkealta ja näkee allaan revontulia.

Onko se pelottavaa?

Ensimmäisellä kävelylläni (vuonna 2006) meidän piti huoltaa aurinkopaneeleja. Kun aloin siirtyä ylöspäin (aurinkopaneelien ja avaruusaseman välistä puomia), tuntui kuin olisin kiivennyt pilvenpiirtäjään. Minun oli pakkoa hokea itselleni, että kaikki on kunnossa. En putoa. Jos sulkee silmänsä avaruudessa sekunniksikin, saattaa menettää suuntavaistonsa. Muistin, kuinka harjoittelimme tähän puomiin kiipeämistä uima-altaassa [puomin ollessa] kyljellään. Sanoin itselleni, että olen puomin vieressä. Minä en kiipeä ylöspäin vaan sivusuunnassa.

Onko sinulla mitään keinoja ns. pitää jalat maassa, kun olet avaruudessa?

Ensimmäisellä avaruuslennollani leijuskelin usein avaruusaseman (venäläiseen) päähän, jossa oli tuolloin aseman ainoa vessa. (Kosmonautti) Miša Tjurin kysyi minulta aina, haluaisinko vaikka teetä. Sitten istuimme tai leijuimme viisi tai kymmenen minuuttia juomassa teetä ja juttelemassa elämästä.

Minkälaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?

Jossain vaiheessa voisin haluta opettaa seitsemäsluokkalaisille luonnontieteitä, mutta olisi hienoa, jos Yhdysvallat saisi seuraavan avaruusaluksensa liikkeelle. Minä lähtisin riemusta kiljuen sellaisen koelentäjäksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...