Meteori – tai auringonvaloa heijastava satelliitti – kiitää keskellä näkyvää Linnunradan kaarta kohti Maata lähellä kaakkoisranskalaista Cagnes-sur-meriä kuvassa, jonka Jerome Cassou lähetti 17. toukokuuta National Geographicin Your Shot -sivustolle. Useimmat meteorit ovat hiekanjyvän kokoisia hiukkasia, jotka iskeytyvät Maan ilmakehään, palavat ja kuumentavat samalla ympäröiviä kaasuja, mikä luo taivaalle meteoreille tyypillisiä hetkellisiä valojuovia. Kuva: Jerome Cassou, Your Shot.

Galleria: Viikon avaruuskuvat

National Geographicin valikoiduissa avaruuskuvissa esiintyy nyt esimerkiksi auringonpimennys, pölyinen rinkeli ja komea komeetta.

keskiviikko 30. toukokuuta 2012

National Geographicin valikoiduissa avaruuskuvissa esiintyy nyt esimerkiksi auringonpimennys, pölyinen rinkeli ja komea komeetta.

Kuvassa, jonka Japanin Hinonde-satelliitti otti noin 640 kilometrin korkeudella Maasta, näkyy Kuu siirtymässä asemiin 20.–21. toukokuuta tapahtunutta rengasmaista auringonpimennystä varten. Kalifornialaisen Griffith-observatorion tähtitieteilijä Anthony Cook oli arvellut ennen pimennystä, että tutkijat voisivat hyödyntää pimennystä Auringon aktiivisuuden tutkimuksessa. Kuva: JAXA/Hinode via NASA.

Kuun varjo lankeaa pohjoiselle Tyynellemerelle kuvassa, joka on otettu taannoisen rengasmaisen auringonpimennyksen aikaan yhdellä Japanin meteorologisista MTSAT-satelliiteista. Vaikka varjo on vain pieni täplä, Kuu on kooltaan hieman Maan neljännestä suurempi. Kuva: PHL/UPR Arecibo

Venäläinen Sojuz-avaruusalus lähti viemään venäläisiä kosmonautteja ja amerikkalaisia astronautteja ISS-avaruusasemalle 15. toukokuuta Baikonurin avaruuskeskuksesta. Kuvassa alus irrottaa apuraketit laukaisun jälkeen. Venäläisalukset ovat toistaiseksi ainoa keino saada astronautteja avaruusasemalle, mutta viime viikon onnistunut ensimmäisen yksityisen rahtialuksen laukaisu viittaa siihen, että Nasalle voi olla tarjolla toinenkin vaihtoehto jo vuonna 2015. Kuva: Bill Ingalls, NASA.

Kansainvälisen avaruusaseman astronautin ottamassa kuvassa jokimaisen Powelljärven osat kiemurtelevat Utahin autiomaassa. Järvi syntyi vuonna 1963, kun Coloradojokea suitsiva Glen Canyonin pato valmistui. Rinconin pölyinen ”rinkeli” (vas. keskellä) muodostui tuhansia vuosia sitten, kun joki uursi itselleen entistä suoremman reitin määränpäähänsä Meksikonlahdelle. Kuva: NASA.

Tavanomaista pölyisempi Garradd-komeetta ei näytä paljain silmin kummoiseltakaan, mutta tässä newmexicolaisen teleskoopin kuvassa komeileva taivaankappale on tarjonnut avaruusbongareille seurattavaa jo lähes vuoden ajan. Komeetat ovat kivestä ja jäästä muodostuneita palloja, joille kehittyy lämmön irrottaman kaasun ja pölyn muodostama pyrstö, kun ne lähestyvät Aurinkoa soikeilla radoillaan. Aurinko valaisee pyrstövanan, jonka voi joskus nähdä yötaivaalla. Kuva: Rolando Ligustri.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...