Kuunpimennys punainen

Kuunpimennys – Mikä se on ja milloin se näkyy?

Täydellisessä kuunpimennyksessä Kuu kulkee Maan varjoon, jolloin se ei näytä mustalta vaan punaiselta. Mikä tämä ilmiö on, ja milloin se koetaan uudelleen?

torstai 12. heinäkuuta 2018 teksti Karine Kirkebæk

Kuunpimennys

Täydellisen auringonpimennyksen aikana kaikki pimenee, mutta kuunpimennys tarjoaa katsojilleen erilaisen näytelmän. Oikeiden olosuhteiden vallitessa Kuu nimittäin muuttuu verenpunaiseksi, ja siksi kuunpimennystä joskus kutsutaankin ”verikuuksi”.

Auringonpimennyksen tarkkailemiseen tarvitaan erikoisvarusteita, mutta kuunpimennystä voi katsoa huoletta paljain silmin. Kuusta heijastuva valo on tuolloin heikompaa kuin normaalin täydenkuun loiste.

Mikä on kuunpimennys?

Kuunpimennys syntyy, kun täysikuu liukuu Maan varjoon. Jos Maan ja Kuun kiertoradat olisivat samassa tasossa, kuunpimennys sattuisi joka kerta täydenkuun aikaan. Kuun rata on kuitenkin noin 5 astetta kallellaan, joten pimennys tapahtuu vain tiettyjen olosuhteiden vallitessa. Pimennystä varten pitää olla täysikuu ja Auringon, Maan ja Kuun tulee osua täsmälleen samalle linjalle. Lisäksi Kuun pitää leikata Maan Aurinkoa kiertävä rata eli ekliptika.

Kuunpimennys

Aurinko luo keilamaisen varjon Maan taakse, ja kun Kuu liukuu Maan täysvarjoon eli umbraan, Kuu pimenee. 

© Creative Commons/Sagredo


Maan varjo voidaan jakaa eri alueisiin. Puolivarjoa kutsutaan penumbraksi ja täysvarjoa umbraksi. Umbra on keilamainen ja se jatkuu noin miljoonan kilometrin verran Maan takana. Koska Kuu sijaitsee ”vain” 384 400 kilometrin päässä Maasta, se osuu juuri varjokohtaan.

Kolme kuunpimennystä

Kuunpimennykset jaetaan kolmeen luokkaan: täydellinen kuunpimennys, osittainen kuunpimennys ja puolivarjopimennys.

Verikuu - Täydellinen kuunpimennys

Täydellisen kuunpimennyksen aikana Kuu on kokonaan Maan täysvarjossa, umbrassa. Verikuu esiintyy juuri tällaisissa pimennyksissä.

Kuu ei itse loista valoa, joten tuntuu kummalliselta, miksi se juuri täysvarjossa muuttuu punaiseksi verikuuksi. Punaisuus johtuu siitä, että valo taipuu Maan ilmakehässä ja siitä katoaa sininen väri lähes kokonaan. Kun vain pitkäaaltoiset punaisen ja oranssin sävyt pääsevät tunkeutumaan ilmakehän läpi täysvarjoon, Kuu punertuu.

Ilmakehän hiukkaset hajottavat lyhytaaltoisen sinisen valon, joten se ei yllä Kuuhun asti. Kun punainen valo osuu Kuuhun, se antaa sille verenpunainen kajon. Jos Maalla ei olisi ilmakehää, Kuu olisi pimennyksen aikana aivan pimeä.

Verikuu: Seuraava kuunpimennys näkyy 27. heinäkuuta 2018.  

Kuunpimennys

Täydellisen kuunpimennyksen aikana Kuu voi muuttua verenpunaiseksi, koska vain pitkäaaltoinen punainen valo kulkee Maan ilmakehän läpi. 

© Kuva: Creative Commons/Tomruen

Osittainen kuunpimennys

Osittainen kuunpimennys syntyy, kun vain osa Kuusta osuu täysvarjoon. Silloin näyttää siltä, että joku olisi puraissut osan Kuusta pois.

Kuunpimennys

Kun Kuu on liukumassa täysvarjoon eli umbraan, nähdään osittainen kuunpimennys

© Creative Commons/JJ Harrison


Puolivarjopimennys

Puolivarjopimennyksessä Kuu sijaitsee puolivarjossa eli penumbrassa. Puolivarjopimennyksen aikana Kuu voi näyttää tummemmalta kuin yleensä.

Täydelliseen kuunpimennykseen kuuluu siis myös puolivarjopimennys ja osittainen kuunpimennys niinä hetkinä, kun Kuu on siirtymässä täysvarjoon ja siitä pois.

Miten kauan kuunpimennys kestää?

Kuunpimennys eroaa auringonpimennyksestä myös siten, että se on huomattavasti pidempi. Täydellinen auringonpimennys kestää vain muutaman minuutin, kun taas kuunpimennykseen kuluu tunteja. 

Milloin kuunpimennys koetaan jälleen?

Kuunpimennyksiä ei tapahdu joka kuussa. Tästä näet, milloin kuu pimenee seuraavan kerran. 

  • 27. heinäkuuta 2018 – täydellinen kuunpimennys

  • 21. tammikuuta 2019 – täydellinen kuunpimennys

Älä jätä vuosisadan kuunpimennystä näkemättä

Kun Kuu 27. heinäkuuta liukuu Maan varjoon ja muuttuu verenpunaiseksi, pääset kokemaan 2000-luvun pisimmän täydellisen kuunpimennyksen. Ja juuri nyt sinulla on mahdollisuus tutustua vuoden merkittävimpään tähtieteelliseen tapahtumaan aitiopaikalta Tieteen Kuvalehden kanssa.

Meillä on täydellinen tarjous sinulle, joka haluat haluat uppoutua verikuun ihmeisiin. Saat:

  • Tehokkaan kiikarin – sillä erottuvat hyvin Kuun kraatterit.
  • Kiehtova Kuu -oppaan – digitaalisen erikoisnumeron, joka keskittyy Maan kiertolaisen.
  • Tähtitaivaan oppaan – jotta tiedät, minne kiikari pitää suunnata loppuvuonna.
  • Kaksi numeroa Tieteen Kuvalehteä – jotta tiedät, mitä katsot.

Tartu tarjoukseen tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...