Kuvia maaliskuun täysikuusta

Miksi viime viikolla täysikuu oli suurempi kuin 18 vuoteen? Lue vastaus ja katso upeita kuvia superkuusta.

tiistai 22. maaliskuuta 2011

Lauantaina 19.3. Kuu oli radallaan 18 vuoteen lähimpänä Maata, joten samaksi päiväksi osunut täysikuu näytti todella isolta.

Kuun kiertorata on munan muotoinen, joten ajoittain Kuu on lähempänä Maata. Kun Kuu on lähinnä Maata, sanotaan, että se on perigeumissa. Kun Kuu on kiertoratansa kauimmassa pisteessä, se on apogeumissa.

Kuun kiertoradan koko myös vaihtelee hieman, joten joka perigiumin aikana Kuun ja Maan välinen etäisyys ei ole aivan sama.

Viime viikolla Kuun ja Maan välinen etäisyys oli 356 577 kilometriä, minkä vuoksi Kuu oli noin 20 prosenttia kirkkaampi ja 15 prosenttia suurempi kuin normaalisti täysikuun aikana, kertoo tähtitieteilijä Anthony Cook, Los Angelesissa Yhdysvalloissa sijaitsevasta Griffithin observatoriosta. Nasan mukaan edellisen kerran täysikuu oli yhä lähellä Maata vuonna 1993.

Kuun ja Maan läheisyydellä ei ollut mitään vaikutusta Japanissa 11. maaliskuuta sattuneeseen maanjäristykseen ja tsunamiin, vaikka internetissä niin onkin huhuttu.

Japanin maanjäristys ei johtunut Kuusta

Kuun läheisyys saattaa aiheuttaa normaalia hieman voimakkaamman nousuveden ja paikallisia tulvia, jos samaan aikaan sattuu olemaan myrsky, kertovat tähtitieteilijät.

Superkuu saattaa myös vaikuttaa seismiseen aktiivisuuteen, sillä sen aikana Kuun, Auringon ja Maan välinen vetovoima on tavallista suurempi.

Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että ilmiöllä olisi ollut yhteys Japanin maanjäristykseen ja tsunamiin.

"Kun Japanin maanjäristys sattui, Kuu oli lähellä normaalia etäisyyttään. Sen sijainnissa tai vaiheessa ei ollut mitään poikkeavaa", kertoo Cook.

"Joillakin maanjäristyksillä saattaa olla yhteys vuoroveteen, mutta Japanin järistys ei kuulunut niihin."

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...