Maan sisus: Pora luotaa maapallon salaisuuksia

Syvällä Maan syövereissä esiintyy peridotiitiksi kutsuttua kivilajia, joka voi ratkaista planeettamme synnyn arvoituksia.

torstai 12. tammikuuta 2012

Peridotiittia esiintyy eniten Maan vaipassa, joka muodostaa 84 prosenttia koko planeetan tilavuudesta, ja sitä käytetään esimerkiksi kiuaskivinä.

Vaipan peridotiittia ei kukaan kuitenkaan ole päässyt näkemään, mutta nyt monikansallinen tutkijaryhmä haluaa nostaa ensimmäisen näytteen. ”Koskematon vaippakivi olisi Apollo-kuukivien veroinen geokemiallinen aarre”, sanoo Damon Teagle Southamptonin yliopistosta.

Sopivia porauspaikkoja etsitään Costa Rican, Kalifornian niemimaan ja Havaijin edustoilta, missä pohjasedimentit ovat ohuita ja vaippa kyllin viileä porattavaksi. Merenpohja on kuitenkin neljän kilometrin syvyydessä, joten kyse on todellisesta syväporauksesta.

Tavoitesyvyyteen voidaan päästä japanilaisella Chikyu-aluksella, jonka kyytiin mahtuu kymmenisen kilometriä porausputkea. Volframikarbiditeriä vahvistetaan kestämään äärimmäisen kovaa kiveä, joka on aiemmin tuhonnut välineitä. Poraustyön on määrä alkaa ennen vuotta 2020.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...