Otsonikerrosta hajottavat kemikaalit kulkeutuvat päiväntasaajan suunnasta navoille. Aineet kohoavat ylemmäs polaarisen suihkuvirtauksen eli etelänapaa kiertävän tuulen mukana.

© NASA

Otsonikerros paranee

Ilmakehässä oleva valtava aukko on vihdoin sulkeutumassa. Ja nyt Nasa on pystynyt osoittamaan, että myönteinen kehitys on maailmanlaajuisen yhteistyön ansiota.

torstai 18. tammikuuta 2018 teksti Rikke Jeppesen

Pahamaineinen otsonikerroksen aukko on alkanut sulkeutua. Ja Nasa on juuri osoittanut, että myönteinen kehitys johtuu siitä, miten ihmiset ovat reagoineet tilanteeseen.

Nasan mittaukset osoittavat, että haitallisten kloorimolekyylien määrä otsonikerroksessa pienenee ja aukko kutistuu.

Ensimmäistä kertaa Nasassa todistettiin otsonikerroksen kemiallista tasapainoa mittaamalla myös se, että tilanne on korjaantunut samassa suhteessa kuin tiettyjen kaasujen käyttö maapallolla on vähentynyt käyttökieltojen ansiosta.

Jääkaapit tuhosivat otsonikerrosta

Vuonna 1985 tutkimuksissa havaittiin, että ihmisen elämäntapa alkoi kuluttaa otsonikerrosta. 

Ilman otsonikerrosta Auringon säteily polttaisi ihon, tuhoaisi silmät ja vahingoittaisi kasveja.

Syy tuhoon selvisi onneksi nopeasti. Otsoniaukko kasvoi, koska ilmakehään pääsi klooria CFC-yhdisteistä, joita käytettiin muun muassa jääkaapeissa ja ponnekaasuina.

Kloori varastaa otsonista eli kolmesta happiatomista muodostuneesta molekyylistä yhden happiatomin ja muuttaa siten otsonia tavalliseksi hapeksi. Otsoni on kuitenkin happea parempi imemään itseensä haitallista ultraviolettisäteilyä, joka pysähtyy siten stratosfääriin. Pelkkä happi taas ei kykene pysäyttämään säteilyä.

Maailman maat päättivät tehdä yhteistyötä, ja vuonna 1989 voimaan tulleessa Montréalin sopimuksessa kiellettiin CFC-yhdisteiden käyttö.

Satelliitti valvoo ilmakehää

Sopimuksesta asti otsonikerroksen tilaa on tarkkailtu, ja nyt sen on havaittu kohenneen merkittävästi.

Nasa on saanut tarkkailuun apua Aura-satelliitilta. Auran laitteet ovat mitanneet ilmakehän koostumusta vuodesta 2004. 

Mittaukset osoittavat, että Antarktiksen yllä talvisin hajoaa nykyisin 20 prosenttia vähemmän otsonia kuin vuonna 2005.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...