Pyöriikö vesi molemmilla pallonpuoliskoilla samaan suuntaan?

Coriolisvoima vaikuttaa maapallon järjestelmiin. Saako se merivirrat pyörimään samansuuntaisesti, vai onko asia päinvastoin?

keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Merivirrat pyörivät eri suuntiin

Päiväntasaajan pohjois- ja eteläpuoliset suuret merivirrat pyörivät kukin omaan suuntaansa. Ero johtuu Maan pyörimisliikkeen synnyttämästä coriolisvoimasta, joka vaikuttaa eri suuntiin eri pallonpuoliskoilla. Coriolisvoima on sangen heikko, ja se vaikuttaa vain hyvin suuriin ja hitaasti liikkuviin järjestelmiin, esimerkiksi merivirtoihin ja tuuliin.

Päiväntasaajalla ei ole coriolisvoimaa

Esimerkiksi kylpyammeesta viemäriin valuvan veden pyörimissuuntaan coriolisvoima ei ehdi vaikuttaa millään tavalla. Niissä pyörimissuunnan määräävätkin esimerkiksi altaan ja viemärinsuun muoto ja veden mahdollinen aiempi liike. Päiväntasaajalla coriolisvoimaa ei esiinny, joten netistä löytyvät videot, joissa veden pyörimissuunta näyttää vaihtuvan sen mukaan, pidelläänkö allasta päiväntasaajan pohjois- vai eteläpuolella, ovat tavalla tai toisella silmänlumetta. Coriolisvoima on vahvimmillaan maapallon navoilla, mutta meidänkin leveysasteillamme sen vaikutusta pieniin kohteisiin on vaikea todeta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...