Missä voi tutustua meteoriitteihin?

Oletko joskus nähnyt meteoriittia? Näitä viittä pääset katsomaan, koskemaan ja jopa kiipeämään.

maanantai 18. helmikuuta 2013 teksti Linda Poon, National Geographic News

Meteoriitti, joka iskeytyi viime perjantaina Venäjälle, ajoi ihmisiä pakosalle. Nyt moni juoksee etsimässä arvokkaita meteoriitinkappaleita, jotka voivat olla täynnä arvometalleja.

Meteoriittien keräileminen voi olla hyvin kallis harrastus, mutta niitä pääsee ihailemaan pikkurahalla museoissa ja muissa meteoriittien ympärille rakennetuissa kohteissa.

Tässä viisi huomionarvoista meteoriittia eri puolilta maailmaa:

1. Hoban meteoriitti

Sijainti: Iskeytymispaikka Namibiassa, eteläisessä Afrikassa. Meteoriitti nimettiin kansallisaarteeksi vuonna 1955.

Kuvaus: Suurin löytynyt yksittäinen meteoriitti ja suurin Maan pinnalta löydetty luonnollinen rautakimpale. Hoban meteoriitti on vajaat kolme metriä pitkä ja leveä ja noin metrin korkuinen, ja se painaa 60 tonnia.

Alkuperä: Hoban uskotaan pudonneen Maan ilmakehän läpi 80 000 vuotta sitten, mutta sen löysi eräs maanviljelijä vasta vuonna 1920. Koostaan huolimatta meteoriitti ei synnyttänyt törmäyskraatteria, ja tutkijat yrittävät edelleen selvittää kraatterin puuttumisen syytä. Monet uskovat, että kappaleen muodon ja ilmakehän yhteisvaikutus hidasti sen vauhtia merkittävästi ennen maahan iskeytymistä.

2. El Chacon meteoriitti

Sijainti: Argentiinan kansa ja tutkijat estivät hankkeen murikan siirtämiseksi Saksaan vuonna 2012, ja nyt El Chaco ja siihen liittyvät kappaleet ovat hyvässä turvassa samannimisessä maakunnassa Koillis-Argentiinassa.

Kuvaus: El Chacon meteoriitti on yksi monista Campo del Cielo -nimiseen ryhmään kuuluvista rautameteoriiteista. Yli 37 tonnia painava El Chaco on sekä kyseisen ryhmän suurin meteoriitti että toiseksi suurin löydetty meteoriittikappale kaiken kaikkiaan. Tähän mennessä löydetyt kappaleet painavat yhteensä pitkälti yli 60 tonnia, ja koossa pysyessään ne olisivat jättäneet Hoban kokokisassa kakkoseksi.

Alkuperä: Meteoriitin uskotaan iskeytyneen Koillis-Argentiinaan noin 4000–5000 vuotta sitten osana meteoriparvea.

3. Willametten meteoriitti

Sijainti: Yhdysvaltain luonnonhistoriallinen museo, New York

Kuvaus: 15,5 tonnia painava Willametten rautameteoriitti on suurin Yhdysvalloista löydetty. Se on myös maailman kuudenneksi suurin.

Alkuperä: Meteoriitin löysi kaivostyöläinen nimeltä Ellis Hughes Oregonista vuonna 1902. Eroosion kuluttaman meteoriitin uskotaan iskeytyneen maahan jo ainakin miljoona vuotta aiemmin jonkin planeetan tai kuun rauta-nikkeliytimen hajottua törmäyksessä. Willamettelaaksossa ennen eurooppalaisten tuloa eläneet clackamas chinook -intiaanit kunnioittivat sitä pyhänä esineenä.

4. Ahnighito, toiselta nimeltään Teltta

Sijainti: Yhdysvaltain luonnonhistoriallinen museo, New York

Kuvaus: 31 tonnia painava murikka on suurin ihmisten siirtämä meteoriitti.

Alkuperä: Meteoriitti on osa jättimäistä Cape Yorkin meteoriittia, jonka uskotaan osuneen Maahan yli 10 000 vuotta sitten nykyisessä Luoteis-Grönlannissa. Aiemmin paikalliselle inuittiheimolle kuulunut kappale oli haluttua tavaraa, mutta vasta vuonna 1897 löytöretkeilijä sir John Ross pani kaiken peliin saadakseen Teltan New Yorkiin. Hänen oli hivutettava se laivansa kyytiin käsipelillä, joten tapauksesta muodostui ihmisen ja luonnon välinen eeppinen taistelu  –  jossa ihminen pääsi niskan päälle.

5. Bacubiriton meteoriitti

Sijainti: Tällä hetkellä näytteillä Centro de Cienciasissa Culiacanin kaupungissa Luoteis-Meksikossa.

Kuvaus: Bacubiriton meteoriitti painaa 24 tonnia  –  siis paljon vähemmän kuin edellä mainitut  –  mutta se on peräti neljä metriä pitkä eli yksi pisimmistä koskaan löydetyistä meteoriiteista.

Alkuperä: Meteoriitin löysi geologi Gilbert Ellis Bailey vuonna 1863, ja se on nykyisin Meksikon suosituimpia matkailunähtävyyksiä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...