Nasa löysi vettä Europa-kuusta

Nasa esitti eilen illalla tiedotustilaisuudessa todisteita Jupiterin Europa-kuun suolaisesta valtamerestä. Meri taas voi merkitä elämälle suotuisia oloja.

tiistai 27. syyskuuta 2016 teksti Babak Arvanaghi

Paksun jääkerroksen peittämän pinnan lämpötila on paikoin hyytävät -225 °C, mutta Europa on silti yksi Aurinkokunnan lupaavimmista elämän kehdoista.

Nasa esitti eilisessä tiedotustilaisuudessa todisteita siitä, että Jupiterin kuu Europa kätkee valtavan jääkuorensa alle nähtävästi sulan valtameren, joka muistuttaa maapallon meriä.

Näin avaruusjärjestö sai vahvistuksen tutkijapiireissä jo pitkään hyväksytylle teorialle.

Vesisuihkut kielivät merestä

Havainnot on tehty Hubble-avaruusteleskoopilla, joka tarkkaili Jupiterin editse kulkevaa Europaa 15 kuukauden ajan.

Astronomit havaitsivat kaikkiaan kolme jättimäistä suolavesipurskausta, jotka sinkoutuivat ulos jääkylmästä kuusta. Geysirit ruiskuttivat vettä 200 kilometrin korkeuteen, minkä jälkeen vesi ilmeisesti putosi takaisin pinnalle ja jäätyi.

Nasan mukaan Europan pinnan alla velloo jättimäinen meri, ja vaikka Europa on hieman maapallon Kuuta pienempi, sen meressä lasketaan olevan kaksi kertaa niin paljon vettä kuin Maassa.

Lue lisää Nasan Europa-suunnitelmista

Meressä voi olla elämää

Vesilöytö saattaa merkitä myös sitä, että Europassa on eloperäistä ainesta tai jopa elämää. Sitä voisi tutkia lähettämällä paikalle avaruusaluksen.

Jääkuori on aivan liian paksu läpäistäväksi, mutta vesisuihkututkimuksella päästäisiin perille meren koostumuksesta.

Europa-lento edellyttää kuitenkin sitä, että käytettävä alus on steriili, jotta kuun ympäristöön ei päädy Maasta peräisin olevaa orgaanista ainesta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...