Juno vetää verhon pois Jupiterin yltä ja paljastaa sen salaisuudet

Nasan tutkijat ovat lähes ekstaasissa saatuaan käsiinsä Juno-luotaimen ottamia kuvia ja nauhoitteita Jupiterista. Niin pohjoisnapa, revontulet kuin planeetan äänimaailmakin yllättävät.

keskiviikko 7. syyskuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk / Tieteen Kuvalehti

Juno-luotain tutkii parhaillaan Aurinkokunnan kaasujättiläistä Jupiteria. Luotaimen lähettämät ensimmäiset lähikuvat ja nauhoitteet ovat juuri saapuneet Maahan, eivätkä ne tuottaneet pettymystä.

Nasan tähtitieteilijät olivat itse asiassa pudota tuoleiltaan hämmästyksestä, kun he tutustuivat Junon lähettämiin tietoihin.

”Tietoa suorastaan tulvii. Vähän kuin joisi janoonsa suoraan paloletkusta”, sanoi Nasan Jet Propulsion Laboratoryn Steve Levin Los Angeles Timesille.

Pohjoisnapa loistaa sinisenä

Juno saavutti Jupiterin kiertoradan onnistuneesti heinäkuussa, ja viime viikolla luotain kiersi planeettaa ensimmäisen kerran laitteet päällä ja vain noin 4200 kilometrin korkeudessa.

Lähilennon satoa on esimerkiksi vaikuttava lähikuva Jupiterin pohjoisnavasta.

Tässä kuvassa planeetta ei ole täynnä tummia ja vaaleita raitoja kuten yleensä. Pohjoisnapa onkin utuisen sininen, ja siellä riehuu pienempiä mutta useampia myrskyryppäitä kuin planeetan muissa osissa.

Revontulet kuin tulimeri

Toinen tutkijoita hämmästyttänyt kuva on otos etelänavan tulimerenä leiskuvista revontulista.

Juno-luotaimen laitteet, muun muassa ultraviolettikamera ja plasmadetektori, keräävät vielä tarkempaa tietoa Jupiterin revontulten plasmasta ja hiukkasista.

Jupiterin äänet saavat ihon kananlihalle

Juno on nauhoittanut radiosignaaleja, jotka ovat tutkijoiden mukaan lähtöisin voimakkaista revontulista. Nasa on muokannut nuo signaalit kuulotaajuudelle, ja niitä voi kuunnella täältä:

Nasan tutkijat ovat aloittaneet Junon ensimmäisen ylilennon tuottamien tietojen perinpohjaisen tutkinnan – ja suunnitelmissa olevat 35 ylilentoa tuottanevat niin paljon lisää tietoa, että Jupiter joutuu luopumaan salaperäisyyden verhostaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...