Tutkijat arvioivat, että Enceladuksen heikko painovoima – joka on vain noin prosentti Maan painovoimasta – päästää osan geysireistä syntyvästä jäästä karkaamaan avaruuteen, jolloin se ei putoa takaisin kuun pinnalle. Enceladuksesta pakeneva aine riittää muodostamaan kokonaisen Saturnuksen renkaan, jota kutsutaan E-renkaaksi ja joka näkyy tässä Cassinin syyskuussa 2006 ottamassa kuvassa. Harsomainen E-rengas on niin ohut, että se havaittiin vasta vuonna 1967. Kuva: SSI/NASA.

Kuvia: Lunta Saturnuksen kuussa

Saturnuksen Enceladus-kuun lumigeysirit peittävät kiertolaisen pinnan "puuterilumella, joka on hienointa, mitä laskettelija voisi toivoa", sanoo planeettatutkija.

perjantai 7. lokakuuta 2011

Saturnuksen Enceladus-kuun lumigeysirit peittävät kiertolaisen pinnan "puuterilumella, joka on hienointa, mitä laskettelija voisi toivoa", sanoo planeettatutkija.

Sukset ulos survaiskaa! Tutkijat nimittäin ilmoittivat tällä viikolla, että Saturnuksen Enceladus-kuuta peittää ilmeisesti noin sadan metrin paksuinen puuterilumikerros. Kuva: Paul Schenk, LPI.

Enceladuksen jäägeysirit nähtiin ensimmäisen kerran toiminnassa Cassinin vuonna 2005 kuun etelänavan tienoolta ottamissa kuvissa. Taustavalaistut valokuvat – esimerkiksi yllä näkyvä kuva lokakuulta 2009 – saavat 500 kilometriä leveän kuun näyttämään siltä kuin se lentäisi raketin voimalla. Kuva: SSI/NASA.

Uuden tutkimuksen mukaan Enceladuksen pintaan putoileva lumi pehmentää alleen jäävän maiseman muotoja. Vanhempien kraattereiden ja halkeamien reunat näyttävät tasoittuneen lumipyryn myötä kun taas uudempien reunat erottuvat entistä tarkemmin. Tällaisten kuvien perusteella Schenk arvioi lumikerroksen paksuudeksi 75–125 metriä. Kuva: Paul Schenk, LPI

Maalliset geysirit, esimerkiksi Yellowstonen Castle Geysir (kuvassa), pärskivät höyryä ja tulikuumaa vettä. Enceladus sen sijaan on niin kaukana Auringosta, että sen pintalämpötila on parisataa astetta pakkasella. Siksi sen geysirien vesihöyry tiivistyy jääkiteiksi. Kuva: Mark Thiessen, National Geographic.

Enceladuksen vesijäähiukkasten patsas kurottaa avaruuteen Cassini-luotaimen 2008 ottamassa kuvassa. Aiemmin arvioitiin, että mikäli Enceladuksen geysirit lakkaisivat toimimasta, Saturnuksen E-rengas katoaisi parissa sadassa tai parissa tuhannessa vuodessa. Jos näin olisi, niin geysirit olisivat melko tuoreita ilmiöitä, mutta suuret lumimassat kertovat kuitenkin toista, sanoo Paul Schenk. Enceladuksen nykyisen lumikerroksen muodostuminen on kestänyt kymmeniä miljoonia vuosia. Kuva: SSI/NASA.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...