Pluto ja totuus sen särkyneestä sydämestä

Pluton silmiinpistävin piirre on sen sydämen muotoinen jäätasanko. Uusissa tutkimuksissa on saatu selville, miten Pluto on saanut sydämensä.

sunnuntai 22. marraskuuta 2015 teksti Nadia Drake

Pluton pintaan iskeytyi miljardeja vuosia sitten taivaankappale, joka jätti jälkeensä 825 kilometriä leveän kraatterin. Törmäysarpi on New Horizons -luotaimen välittämien uusien tietojen jälkeen muodostunut Pluton tavaramerkiksi, sillä kraatteri näyttää jäiseltä sydämeltä.

Nasan New Horizons -luotain selvitti äskettäin, että Sputnik Planum -nimisestä jäätasangosta puolet sijaitsee vanhassa kraatterissa. Itse kraatteriallas on noin neljä kilometriä syvä, ja se kattaa noin kolmasosan kääpiöplaneetasta.

Epävirallisesti Sputnik Planum -nimen saanut jäätasanko sijaitsee vanhassa kraatterissa. Kuva: NASA/JHUAPL/SwRI

Törmäys on luultavasti synnyttänyt Pluton pintaan vajoaman, johon jäätä on kerääntynyt vähintään kymmenen miljoonan vuoden ajan.

Syynä siihen, miksi jää ei sula, on Pluton suurin kuu Kharon. Se on lukkiutunut asemaansa vastakkaiselle puolelle Plutoa, joten kuu ei milloinkaan heijasta auringonvaloa suoraan sydämenmuotoiselle alueelle.

Jäistä tasankoa ympäröivä pyöreä alue viittaa tutkijoiden mielestä siihen, että Pluton sydän on syntynyt kosmisessa kolarissa. Asian selvittämiseksi pitää vielä tehdä lisätutkimuksia.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...