Uusi Maata muistuttava planeetta löytyi

Kepler-22b on ensimmäinen planeetta, jonka tiedetään sijaitsevan "täsmälleen elämälle suotuisan vyöhykkeen keskellä".

tiistai 6. joulukuuta 2011 teksti Ker Than, National Geographic News

Maan mahdollinen kaksosveli löydettiin kiertämästä Aurinkoa muistuttavaa tähteä 600 valovuoden päässä Maasta. Nimen Kepler-22b saanut planeetta sijaitsee juuri oikeassa kohtaa tähteä ympäröivää elinkelpoista vyöhykettä, kertoo Nasa.

Kepler-kaukoputkella löydetty planeetta on ensimmäinen Neptunusta pienempi planeetta, joka sijaitsee emotähteään ympäröivän elämälle suotuisan vyöhykkeen keskellä.

Elämälle suotuisalla vyöhykkeellä

Elämälle suotuisa vyöhyke, jota kutsutaan joskus myös Kultakutri-vyöhykkeeksi, on tähteä ympäröivä alue, jolla planeetan pinta ei ole liian kuuma tai liian kylmä nestemäiselle vedelle ja siten meidän tuntemallemme elämälle.

Vastaavilta vyöhykkeiltä muiden tähtien ympäriltä on kyllä löydetty planeettoja, mutta useimmat niistä ovat Jupiterin tai Neptunuksen kokoisia kappaleita, joilla elämän esiintyminen on epätodennäköistä.

"Varmistettuja havaintoja Neptunusta pienemmistä maailmoista elämälle suotuisalla vyöhykkeellä on erittäin vähän, koska niitä on kaikkein vaikein löytää", sanoo Natalie Batalha, Kepler-hankkeen tutkimusryhmän varajohtaja San Josen osavaltionyliopistosta.

Itse asiassa tähän mennessä on löydetty vain kaksi planeettaa, jotka täyttävät nämä ehdot: Gliese 581d ja HD 85512. Molemmat kiertävät kuitenkin elämälle suotuisan vyöhykkeensä reunoilla ja ovat siksi enemmän Venuksen tai Marsin kuin Maan kaltaisia.

"Tämä nimenomainen löytö on jännittävä, koska planeetta sijaitsee täsmälleen elämälle suotuisan vyöhykkeen keskellä", sanoo Batalha.

"Lisäksi se kiertää tähteä, joka on miltei meidän Aurinkomme kaksonen. Kaksi muuta havaittua planeettaa taas kiertävät huomattavasti viileämpiä tähtiä."

Lähemmäksi maankaltaista planeettaa

Kepler-hankkeessa etsitään uusia maailmoja tarkkailemalla samanaikaisesti 150 000 tähden kirkkauden vaihteluita, jotka ovat merkki tähtien editse kulkevista planeetoista.

Kepler-22b on yksi 54:stä niin kutsutusta maankaltaisesta planeettaehdokkaasta, joista Kepler-ryhmä ilmoitti viime helmikuussa. Kaukoputken on kuitenkin havaittava vähintään kolme ylikulkua, jotta signaali voidaan vahvistaa planeetan aiheuttamaksi.

"Meillä oli onni myötä näiden planeettojen havaitsemisessa", kirjoittaa Nasan Ames-tutkimuskeskuksessa Kaliforniassa työskentelevä Keplerin johtava tutkija William Borucki.

"Ensimmäinen ylikulku havaittiin vain kolme päivää sen jälkeen kun kaukoputki otettiin virallisesti käyttöön. Ratkaiseva kolmas ylikulku havaittiin joulunpyhinä 2010."

Uuden planeetan säde on noin 2,4-kertainen Maan säteeseen verrattuna, mutta planeetan koostumuksesta ei vielä ole varmuutta, koska yksi ratkaisevan tärkeä tiedonpalanen puuttuu: Kepler-22b:n massa.

Kepler-ryhmä toivoo kuitenkin pystyvänsä laskemaan Kepler-22b:n massan uuden Kanariansaarille sijoitetun laitteen avulla. Sillä aletaan tähystellä taivaita ensi keväänä.

HARPS North -nimisellä teleskoopilla pystytään mittaamaan erittäin tarkasti planeetan Doppler-nopeutta eli Maata kohti ja siitä poispäin liikkuvan kohteen heijastaman valon taajuusvaihteluita.

Tuon tiedon perusteella tutkijat pystyvät laskemaan Kepler-22b massan ja tiheyden ja päättelemään, onko kyseessä kiviplaneetta vai vetinen maailma.

"Olemme todella toiveikkaita sen suhteen, että HARPS North pystyy auttamaan meitä planeetan massan selvittämisessä", sanoo Natalie Batalha.

"Lähestymme kaiken aikaa oikeasti maankaltaista planeettaa, ja työn edistymistä on todella jännittävä seurata."

Kepler-22b-planeetasta kerrotaan tarkemmin Astrophysical Journalin tulevassa numerossa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...