Rengasmainen auringonpimennys syntyy, kun Kuu on niin kaukana, ettei se peitä Aurinkoa kokonaan. 

© Shutterstock

Seuraa suorana Auringon muuttumista tulirenkaaksi

Iltapäivällä tapahtuu ensimmäinen vuoden kahdesta auringonpimennyksestä. Vaikka se ei näykään pohjoisella taivaallamme, voit tämän sivuston kautta katsella suorana, kuinka Maan ja Auringon väliselle linjalle osuva Kuu kutistaa Auringon pelkäksi tulirenkaaksi.

sunnuntai 26. helmikuuta 2017 teksti Nanna Vium

Myöhään iltapäivästä tarjolla on yksi taivaankannen kiehtovimmista näyistä, kun Kuu taikoo taivaalle rengasmaisen auringonpimennyksen.

Tämänkertainen auringonpimennys näkyy osissa Etelä-Amerikkaa ja Afrikkaa, mutta sinäkin voit seurata sitä suorana live-lähetyksessä, joka alkaa kello 14.10 Suomen aikaa ja päättyy kello 19.35.

Auringonpimennys on huipussaan kello 16.58.

Tästä pääset seuraamaan videolähetystä auringonpimennyksestä!

LÄHDE KANSSAMME KOKEMAAN VUODEN TAIVAALLINEN HUIPENNUS

Tämän päivän lumoavat näkymät toimivat hyvänä johdantona vuoden mahtavimpaan tähtitieteelliseen esitykseen:

>> Lähde mukaan ainutkertaiselle matkalle Yhdysvaltoihin katselemaan täydellistä auringonpimennystä.

”Tämä on mahtava mahdollisuus nähdä omin silmin, miten ympäröivä universumi muuttuu”, sanoo tähtitieteilijä Jay Pasachoff Massachusettsin Williams Collegesta.

Kuu on kaukana

Rengasmainen auringonpimennys syntyy, kun Kuu osuu keskelle Maan ja Auringon välistä linjaa aivan samalla tavalla kuin täydellisessä auringonpimennyksessä.

Pimennyksen rengasmaisuus johtuu siitä, että Kuu on niin kaukana, ettei se peitä Aurinkoa kokonaan vaan jättää maan matosten ihailtaviksi komean tulirenkaan.

Näin tapahtuu aika ajoin, koska sekä Maan että Kuun kiertoradat ovat soikeita eivätkä suinkaan täydellisen pyöreitä. Siksi Kuu on ajoittain tavallista kauempana Maasta.

Videolla alla näkyy toukokuun 20. päivänä vuonna 2012 tapahtunut rengasmainen auringonpimennys kuvattuna Kalifornian Mount Shastan rinteeltä. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...