Tähdenlento: Meteoriparvi tuo tähdenlennot elokuiselle taivaalle

Kun Maan ja kaukaisen komeetan radat risteävät, alkaa todellinen tähdenlentojen ilotulitus. Lue tästä lisää Perseidien meteoriparvesta.

tiistai 9. elokuuta 2016 teksti Rosina Hein Bertelsen / Tieteen Kuvalehti

Elokuun 11.–14. päivänä on hyvät mahdollisuudet nähdä taivaalla tähdenlentoja – ja samalla voi lausua ääneen toiveen jos toisenkin.

Swift–Tuttle-komeetta koukkaa radallaan Aurinkokunnan sisäosiin Auringon ja Jupiterin väliin joka 133. vuosi ja jättää jälkeensä huomattavan määrän pölyä ja pikkukiviä.

Vaikka komeetan rata loittoneekin nopeasti Maan läheisyydestä, pölyä ja soraa jää jäljelle, ja Maa ohittaa ne joka vuosi.

100 tähdenlentoa tunnissa

Maasta käsin pöly ja sora näkyvät tuhansina tähdenlentoina, kun pienet hiukkaset palavat Maan ilmakehässä.

Vuosittain toistuvaa tähdenlentoparvea kutsutaan Perseideiksi. Jos taivas on selkeä ja sinulla on hieman onnea matkassa, voit kokea jopa sata tähdenlentoa tunnissa.

KATSO MITEN KUVAAT TÄHDENLENTOJA

Palavat hiukkaset muuttuvat tähdenlennoiksi

Perseidit osuvat Maan ilmakehään noin 60 kilometrin sekuntinopeudella. Niiden edellä ilma tiivistyy ja kuumenee tuhatasteiseksi.

Korkea lämpötila saa pienet meteorit palamaan, ja juuri nämä palavat hiukkaset me näemme tähdenlentoina.

Tähdenlentoja ja tulipalloja

Vuonna 1992 Swift–Tuttle-komeetta oli edellisen kerran niin lähellä Maata, että sen saattoi havaita kiikarilla. Seuraavan kerran vastaavaa koetaan vasta vuonna 2126.

Joka vuosi Maan ohi kiitää noin 30 Maasta havaittavaa meteoriparvea. Taivaalla Venusta kirkkaampana loistavaa meteoria kutsutaan tulipalloksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...