10 asiaa, joita et tiennyt Auringosta

Se kiitää eteenpäin 800 000 kilometrin tuntivauhdilla ja sisältää kaikki värit, joten sen pimennykset ovat todellisia onnenpotkuja. Keräsimme kymmenen mielenkiintoista faktaa Auringosta, elämämme antajasta.

tiistai 4. lokakuuta 2016 teksti Babak Arvanaghi

1. Ikioma G2V:mme

Tähtitieteen luokittelussa Aurinkokuntamme keskustähti kuuluu luokkaan G2V, joten sitä voi kutsua keltaiseksi kääpiöksi.

Keltaiset kääpiöt, ja Aurinko niiden mukana, ovat kooltaan keskikokoisia tähtiä. Aurinko loistaa kirkkaammin kuin 85 prosenttia Linnunradan muista tähdistä. Auringon ikä on noin 4,6 miljardia vuotta, joten se on suunnilleen keltaisen kääpiön keskimääräisen eliniän puolivälissä.

2. Miljoona maapalloa

Auringon sisään mahtuisi noin 960 000 maapalloa. Jos maapallot voitaisiin pakata niin tiukkaan, että niiden väliin ei jäisi ilmaa, tilaa olisi peräti 1,3 miljoonalle maapallolle.

Jos taas maapallot mätkittäisiin litteiksi, niitä tarvittaisiin Auringon pinnan peittämiseksi 11 990 kappaletta.

3. Pimennys on onnenpotku

Auringonpimennys tapahtuu, kun Kuu osuu Auringon ja Maan väliin ja estää valon pääsyn maapallolle. Se, että auringonpimennykset ovat ylipäänsä mahdollisia, on puhdasta onnenkauppaa.

Aurinko on 400 kertaa Kuuta suurempi, mutta Kuun etäisyys Maasta taas on 1/400 Maan ja Auringon välisestä etäisyydestä. Siksi noin paljon pienempi kappale pystyy tietyissä tapauksissa peittämään koko Auringon pinnan näkyvistä.

Koe auringonpimennys vuonna 2017 Tieteen Kuvalehden kanssa

4. Auringolla on oma ratansa

Maa tunnetusti kiertää Aurinkoa, joka puolestaan kiertää Linnunradan keskustassa sijaitsevaa supermassiivista mustaa aukkoa. Aurinkokuntamme kierros mustan aukon ympäri kestää noin 240 miljoonaa vuotta.

Näin ollen Aurinko on kiertänyt ratansa tähän mennessä 18–20 kertaa, ja ihmisten olemassaolon aikana se on ehtinyt kulkea 0,0008 kierrosta.

5. Korkealla on kuuminta

Auringon pintalämpötila on noin 5500 astetta. Sekin on melkoinen lukema mutta silti kaukana Auringon uloimman kaasukehän, koronan, lukemista. Siellä lämpötila voi kohota miljoonaan tai jopa kolmeen miljoonaan asteeseen.

Vielä paljon kuumempaa on silti Auringon ytimessä, jossa lämpöä voi olla mielettömät 15 miljoonaa astetta.

6. Todellinen raskassarjalainen

1 989 000 000 000 000 000 000 000 000 000 kilogrammaa. Niin paljon painaa Aurinko – noin 332 946 kertaa niin paljon kuin maapallo. Aurinko on Aurinkokunnan keskus ja tietenkin myös sen painavin kappale. Se sisältää peräti 99,8 prosenttia koko Aurinkokunnan massasta.

Suurin osa jäljelle jäävistä 0,2 prosentista sijaitsee Jupiterissa, joten maapallolle jää Aurinkokunnan massasta enää häviävän pienet rippeet.

Auringon painosta kuusi kymmenesmiljardisosaa on kultaa, jota on kaikkiaan noin 1 200 000 000 000 000 000 000 kilogrammaa.

7. Täydellinen pallo

Havaijin yliopiston tutkijaryhmän onnistui vuonna 2012 mitata Auringon ekvaattorihalkaisijan ja napahalkaisijan välinen pituusero. Vaikka Auringon halkaisija on peräti 1,4 miljoonaa kilometriä, pysty- ja vaakasuoran halkaisijan välinen pituusero on vain kymmenkunta kilometriä.

Jos Aurinko kutistettaisiin rantapallon kokoiseksi, sen pysty- ja napahalkaisijan välinen pituusero olisi ihmishiuksen paksuutta pienempi. Aurinko onkin yksi kaikkein pyöreimmistä luonnon muovaamista palloista.

8. Puhtaan valkoista loistoa

Maasta katsottuna Aurinko näyttää usein keltaiselta, mutta se johtuu siitä, että ilmakehä pysäyttää osan Auringon säteilemistä, värejä synnyttävistä fotoneista. Jos Aurinkoa katselisi avaruudesta, se näyttäisi valkoiselta.

Auringon fotonit sisältävät itse asiassa kaikki tunnetut värit. Se näkyy esimerkiksi sateenkaaressa ja prismassa, johon Aurinko pääsee paistamaan.

9. Paiste voimistuu vuosi vuodelta

Auringon ytimessä on käynnissä fuusioreaktio, jossa vety muuttuu heliumiksi. Heliumin määrän kasvu saa Auringon paistamaan entistä kirkkaammin – 10 prosenttia voimakkaammin miljardin vuoden kuluessa.

Miljardin vuoden päästä tähtemme siis mollottaa niin voimakkaasti, että maapallon vesi höyrystyy ja meidän tuntemamme elämänmuodot tulevat tiensä päähän.

10. Loppu tulee viiden miljardin vuoden päästä

Kun tähtemme on kaksi kertaa nykyisen ikäinen, se on käyttänyt vetynsä loppuun ja alkaa muuttaa heliumia hiileksi. Silloin Aurinko alkaa laajeta ja muuttuu toisenlaiseksi tähdeksi, punaiseksi jättiläiseksi.

Merkurius ja Venus joutuvat Auringon nielaisemaksi, ja Maa saattaa mennä samaan kauppaan.

Elettyään 100 miljoonaa vuotta punaisena jättiläisenä Aurinko on käyttänyt kaiken energiansa ja luhistuu. Se päättää päivänsä valkoisena kääpiönä – tiukkaan pakattuna möhkäleenä, joka on massaltaan puolen Auringon veroinen ja kooltaan maapallon luokkaa.

Lähteet: NASA, Space.com, The Guardian, Wikipedia, Universe Today, The Guardian.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...