Katso tulipalloa yötaivaalla

Kun Maa kulkee tauridien meteoriparven läpi, näky on upea. Palavat pikkukivet muodostavat öiselle taivaalle suuria tulipalloja.

torstai 10. marraskuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk / Tieteen Kuvalehti

Syksy on tähdenlentojen ja meteoriparvien aikaa.

Marraskuun 11. ja 12. päivänä tauridien meteoriparvi valtaa taivaan. Vaikka luvassa ei olekaan valtavaa määrää tähdenlentoja, tauridit tarjoavat upean näytelmän.

Tauridien tulipallojen kirkkaus nimittäin korvaa tähdenlentojen määrän.

Perseidien meteoriparvessa, joka täytti taivaan elokuussa, syntyy noin 200 tähdenlentoa tunnissa. Tauridien parvessa tähdenlentoja ei ole niin paljon, mutta ne ovat sitäkin kirkkaampia.

5–10 palloa loistaa taivaalla

Tauridien maksimi koetaan puolenyön jälkeen 11. ja 12. marraskuuta. Tuolloin taivaalla näkyy 5–10 kirkasta tulipalloa tunnissa.

Tauridit näyttävät tulevan Härän tähdistön suunnasta. Löydät Härän tähdistön esimerkiksi Star Walk -sovelluksen avulla tai tarkkailemalla kaakkoistaivasta. Tauridit levittäytyvät kuitenkin kaikkialle taivaalle.

>> Koe musta aurinko Yhdysvaltojen etelävaltioissa ensi elokuussa Tieteen Kuvalehden lukijamatkalla

Kuu loistaa kirkkaana marraskuun 11. ja 12. päivänä, sillä täysikuuhun on vain muutama päivä. Tähdenlennot erottuvat silti selvästi.

Tauridit ovat komeetan jäänteitä

Maa kulkee tauridien lävitse joka vuosi näihin aikoihin. Tauridien arvellaan olevan peräisin Encke-komeetasta (2P/Encke).

Kuva taurideista vuodelta 2012. Kuva: Mike Lewinski/Flick

Komeetan rippeet ovat jääneet Aurinkokunnan sisäosiin, ja kun pienet kivet osuvat Maan ilmakehään, ne palavat ja muodostavat taivaalle upean ilotulituksen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...