Myrskyävä Aurinko voi pimentää maailman

Avaruussääennuste lupailee lähivuosille aurinkomyrskyjä, joilla voi olla katastrofaalisia seurauksia. Olemmeko valmistautuneet kunnolla?

perjantai 15. kesäkuuta 2012 teksti Karen Kjær Gunn

Aurinkokuntamme keskustähti on maapallon elämän, valon ja lämmön lähde, ja siksi sitä on aikojen alusta palvottu jumalana eri puolilla maailmaa.

Muinaisessa Egyptissä auringonjumala oli nimeltään Ra, Intiassa Surya. Asteekit ja ilmeisesti mayatkin uhrasivat pyramidiensa huipuilla ihmissydämiä vahvistaakseen Aurinkoa.

Skandinaavisessa mytologiassa jumalat loivat Auringon kekäleestä ja laittoivat sen vaunuun, jota auringonjumalatar ajoi vauhdilla pitkin taivaankantta. Babyloniassa taas rukoiltiin auringonjumala Shamashia, joka oli myös kaikkinäkevä oikeuden jumala.

Tähtitieteilijätkin pyrkivät näkemään kaiken aikaa kauemmas ja tarkemmin, koska maapallolla riehuvien myrskyjen lisäksi aurinkomyrskyt eli voimakkaat geomagneettiset purkaukset voivat aiheuttaa maapallolla suurta tuhoa.

Nykymaailma on niin vahvasti sähköriippuvainen, että voimakkaat aurinkomyrskyt voisivat pahimmillaan pysäyttää yhteiskunnan toiminnot lähes tyystin. Siksi niiden ennakoiminen käy kaiken aikaa tärkeämmäksi.

”Yritämme oppia ymmärtämään, miten avaruussää heijastuu yhteiskuntaan” ja millaista tuhoa se voisi aiheuttaa, sanoo astrofyysikko Karel Schrijver.

Lue lisää Auringon myrskyistä, niiden ennakointiin liittyvistä pulmista ja siitä, miten raju myrsky voisi vaikuttaa sinunkin elämääsi. Napsauta alla olevaa latauspainiketta.

Artikkelin lukeminen edellyttää rekisteröitymistä käyttäjäksi. Se vie vain minuutin eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...