Tähtitiede: Vuoden kuvat 2011

Avaruuskuvakilpailun kärkeen kiilattiin esimerkiksi veitsenterävällä Jupiterilla, värikkäillä revontulilla ja kekseliäällä "kuukaappauksella".

keskiviikko 14. syyskuuta 2011 teksti Andrew Fazekas, National Geographic News

Hämmästyttävän terävä kuva aurinkokuntamme kuninkaasta Jupiterista sai parhaat arvostelut 2011 Astronomy Photographer of the Year -kilpailussa.

Brittiläinen Damien Peach nappasi karibialaisella Barbadoksen saarella kuvan, johon tallentuivat planeetan monipiirteisen pilviverhon lisäksi sen kaksi suurinta kuuta, Ganymedes (oik. ylh.) ja Io. Kuva sai ensipalkinnon Aurinkokunta-sarjassa ja se valittiin myös koko kilpailun parhaaksi.

"Tänä vuonna oli niin paljon kauniita kuvia, mutta tämä erottui minun silmissäni edukseen", sanoo tuomaristoon kuulunut tähtitieteilijä Marek Kukula lehdistötiedotteessa.

"Se näyttää Hubble-kuvalta. Jupiterin pilvet ja myrskyt näkyvät uskomattoman yksityiskohtaisesti, ja kuvaajan on onnistunut vangita myös kahden kuun yksityiskohtia, mikä on merkillepantavaa maasta otetussa kuvassa."

Kolmatta vuotta peräkkäin pidetyn kilpailun järjestävät brittiläinen Greenwich Observatory ja Sky at Night Magazine. Tänä vuonna tähtitieteen harrastajat eri puolilta maailmaa lähettivät yli 700 kuvaa kilpailemaan 1500 punnan pääpalkinnosta.

Katso myös vuoden 2010 parhaat avaruuskuvat

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...