Voimakas aurinkomyrsky osui Maahan

Kahdeksaan vuoteen voimakkain aurinkomyrsky osui Maahan tammikuun 24. päivänä. Aurinkomyrsky voi aiheuttaa monenlaista harmia, ja siksi esimerkiksi lentoja ohjattiin uusille reiteille.

torstai 26. tammikuuta 2012 teksti Andrew Fazekas, National Geographic News

Maahan osui alkuviikosta voimakkain aurinkomyrsky yli kahdeksaan vuoteen. Auringosta lähtenyt varautuneiden hiukkasten aalto iskeytyi Maan magneettikenttään tiistaina 24. tammikuuta.

Nasan Solar Dynamics Observatory -satelliitti (SDO) havaitsi jo maanantaina soihtupurkauksen aiheuttaman, äärimmäisen voimakkaan ultraviolettivälähdyksen, jota seurasi suuri koronan massapurkaus. Koronan massapurkaus on Auringosta ulos sinkoutunut ylikuumentuneen kaasun ja varautuneiden hiukkasten pilvi.

Pilvi suuntasi kohti Maata noin 4,8 miljoonan kilometrin tuntivauhdilla ja saavutti planeettamme vain 35 tuntia lähtönsä jälkeen.

Maan magneettikenttä tutisee

Kun koronan massapurkaus osuu Maahan, korkeaenergiset hiukkaset häiritsevät Maata suojaavaa magneettikenttää ja aiheuttavat geomagneettisia myrskyjä, jotka voivat synnyttää upeita revontulia. Niitä havaittiinkin esimerkiksi Pohjoismaissa, Alaskassa ja Kanadassa.

Voimakkaat aurinkomyrskyt voivat kuitenkin aiheuttaa myös sähköverkkohäiriöitä, vahingoittaa Maata kiertäviä satelliitteja ja häiritä GPS-signaaleja, radioliikennettä ja lentoliikennettäkin.

"Koska alkuperäinen soihtupurkaus oli mittausten mukaan sangen voimakas, se tuotti huomattavan aurinkosäteilyaallon, jollaista ei ole nähty sitten lokakuun 2003", sanoo Yhdysvaltain ilmakehäntutkimuslaitoksen johtava analyytikko Bill Murtagh.

"Tällaisilta myrskyiltä kestää yleensä ainakin päivän tai kaksi ohittaa Maa", hän lisää.

"Olemme saaneet ilmoituksia satunnaisista radioliikennekatkoksista korkeilla leveysasteilla, mikä on johtanut joidenkin napa-alueiden yli kulkevien lentojen uudelleenreitittämiseen."

Miksi aurinkomyrskyt vaikuttavat lentoliikenteeseen?

Napa-alueiden yli lentävät yhtiöt ovat erittäin tarkkoina aurinkomyrskyjen suhteen, koska koronan massapurkausten hiukkaset ohjautuvat Maan magneettikentän vaikutuksesta nimenomaan napa-alueiden ylle.

"Napa-alueita ylittävillä kaukolennoilla ei aina pystytä käyttämään satelliittipohjaista viestiliikennettä, joten niillä hyödynnetään perinteistä radioliikennettä", sanoo Murtagh.

"Aurinkomyrskyjen aikaan radio saattaa pimetä pitkäksikin aikaa, mikä on ilmailusäädösten vastaista, koska koneiden on oltava kaiken aikaa tavoitettavissa."

Lentoyhtiöiden varotoimenpiteistä huolimatta tämä myrsky luokiteltiin kohtalaiseksi, eikä sen odotettu häiritsevän merkittävästi Maassa tai avaruudessa toimivia laitteita, sanoo Nasan Goddardin avaruuslentokeskuksessa työskentelevä suomalainen avaruussäätieteilijä Antti Pulkkinen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...