10 kiehtovaa faktaa norsuista

Paljonko norsun sydän painaa? Miksi norsu ei pysty hyppäämään? Onko totta, että norsu voi itkeä? Katso vastaukset täältä.

keskiviikko 9. maaliskuuta 2016 teksti Anna-Dora Maron

1. Norsu voi painaa jopa 6 tonnia

Afrikkalainen norsu on maailman suurin maaeläin. Jättimäinen kasvinsyöjä voi painaa jopa 6 tonnia. Naarasnorsu painaa normaalisti puolet tästä.

Maailman suurin norsu oli 3,96 metriä pitkä ja painoi 11 tonnia. Kyseinen norsu ammuttiin Angolassa vuonna 1956.

2. Norsun sydän on 60 kertaa ihmisen sydämen kokoinen

Norsun aivot ovat vain 3–4 kertaa niin suuret kuin ihmisaivot, mutta norsun sydän painaa peräti 21 kiloa. Vertailuna kerrottakoon, että ihmisen sydän painaa vain 350 grammaa.

Vaikka aivot eivät ole suhteessa ruumiiseen yhtä isot kuin ihmisellä, norsu on maailman älykkäimpiä eläinlajeja – norsun aivot ovat yhtä monimutkaiset kuin ihmisen.

3. Norsu ei pysty hyppäämään

Norsu on ainoa nisäkäs, joka ei pysty hyppäämään. Syynä ei ole laiskuus eikä itsepäisyys, vaan se, että suuren painon vuoksi hyppääminen on norsulle fyysisesti mahdotonta.

4. Norsut viestivät erilaisilla äänillä

Norsuilla on uskomaton kyky kommunikoida muiden norsujen kanssa. Norsu pystyy erilaisilla äänillä varoittamaan vaarasta, kutsumaan kumppaniaan tai jälkeläisiään ja pelottelemaan muita norsuja.

Ihminen ei pysty aina kuulemaan näitä ääniä, koska niiden taajuus on 0–20 hertsiä (ihmiskorva kuulee äänet, joiden taajuus on yli 20 hertsiä).

Norsu käyttää kuulemiseen myös jalkojaan. Norsun jalat nimittäin pystyvät aistimaan matalampien taajuuksien aiheuttaman värinän maasta.

VIDEO: Näin norsut kommunikoivat ääntelemällä. Tässä ääni muistuttaa kissan kehräystä.

5. Norsu elää hyvin vanhaksi

Norsut elävät lähes yhtä vanhoiksi kuin ihmiset. Useimmat yksilöt kuolevat noin 80 vuoden ikäisinä.

Vanhimmaksi koskaan elänyt norsu oli nimeltään Lin Wang, ja se saavutti kunnioitettavan 86 vuoden iän.

Maailman vanhin norsu toimi japanilaisten ja kiinalaisten kulkuneuvona toisen maailmansodan aikana, ja siitä tuli kansallisikoni suuressa osassa Aasiaa. Lin Wang kuoli taiwanilaisessa eläintarhassa vuonna 2003.

6. Norsu pystyy itkemään

Norsut ovat hyvin tunteikkaita eläimiä: ne voivat itkeä, hassutella ja nauraa.

Norsuilla on kehittyneitä rituaaleja. Kun norsut kohtaavat pitkän erossaolon jälkeen, ne leyhyttelevät korviaan ja päästävät tervetuloäännähdyksiä.

Kun yksi lauman norsuista kuolee, norsut surevat usean päivän ajan menehtynyttä toveriaan. Norsut muun muassa kokoontuvat hiljaisuudessa vainajan ympärille.

_### Norsu on herkkä eläin

Norsu on hyvin herkkä ja tunteellinen. Norsut pystyvät muun muassa osoittamaan erilaisia tunteita, kuten surua, myötätuntoa, ylpeyttä, lähimmäisenrakkautta ja leikkimielisyyttä. Valokuva: Colourbox._

7. Norsu käyttää kärsäänsä snorkkelina

Norsut osaavat uida, ja uidessaan ne käyttävät kärsäänsä snorkkelina voidakseen hengittää veden alla.

Kärsällä on monta muutakin käyttötarkoitusta. Norsut muun muassa katkovat sillä oksia ja imevät vettä pienistä lätäköistä.

8. Norsun lähin sukulainen muistuttaa rottaa

Rottamainen kalliotamaani on pieni karvainen nisäkäs, joka elää kallioisilla alueilla Saharassa ja Arabian niemimaalla. Sekä kalliotamaani että norsu polveutuvat samasta hiirtä muistuttavasta eläimestä, joka eli miljoonia vuosia sitten.

Lajien erilaisuudesta ja kokoerosta huolimatta norsun ja kalliotamaanin perimässä on edelleen yhteisiä piirteitä. Molemmilla eläimillä on muun muassa samanlaiset jalkapohjat sekä hyvä kuulo ja muisti.

Mininorsu Tällä pikkukaverilla on eniten yhteisiä piirteitä norsun kanssa. Se tuntuu lähes uskomattomalta, koska norsu ja kalliotamaani ovat niin erikokoiset. Valokuva: Colourbox.

9. Norsu on tiineenä lähes kaksi vuotta

Norsulla on nisäkkäistä pisin tiineysaika. Yksi norsu saa elinaikanaan noin neljä jälkeläistä. Norsu voi tulla tiineeksi vasta 16-vuotiaana.

Kun pikkunorsu syntyy, koko lauma kerääntyy vastasyntyneen ympärille suojelemaan äitiä ja poikasta. Norsulauma auttaa norsupienokaista nousemaan jaloilleen.

10. Norsu tunnistaa oman peilikuvansa

Vauvojen, apinoiden, harakoiden ja delfiinien tavoin myös norsut tunnistavat itsensä peilistä. Peilikuvastaan norsu pystyy näkemään, onko se palanut auringossa, ja jos vahinko on tapahtunut, norsu hoitaa ihoaan heittämällä hiekkaa auringonpolttaman päälle.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...