15 ihmiselle vaarallisinta eläintä

Maapallon vaarallisimpien eläinten luettelo tihkuu verta ja myrkkyä. Eläimen ei tarvitse olla suuri ollakseen ihmiselle vaaraksi.

maanantai 19. syyskuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk / Tieteen Kuvalehti

Hait iskevät ihmisiin melko harvoin, vaikka moni niitä pelkääkin. Vuonna 2014 haiden kontolle kirjattiin vain 3 ihmishenkeä, mutta vuonna 2015 niitä kertyi 6.

14. Sudet: 10 kuolemaa

Sudet hyökkäävät harvoin ihmisten kimppuun, mutta tutkimus kertoo, että kahden viime vuosikymmenen kuluessa sudet ovat tappaneet noin 10 ihmistä vuodessa.

13. Leijonat: Ainakin 22 kuolemaa

Savannien kuningas on mieltynyt lihaan ja on siksi myös tappaja. Leijonan suihin joutuneiden ihmisten määrä vaihtelee voimakkaasti vuodesta toiseen, mutta vuonna 2005 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että leijonat olivat vuodesta 1992 lähtien tappaneet 563 ihmistä jo pelkästään Tansaniassa.

Kuolemantapauksia kertyy siis keskimäärin 22 kappaletta vuodessa. Tansanian ulkopuolella tapahtuvista kuolemantapauksista ei ole tarkempaa tietoa.

12. Norsut: 500 kuolemaa

Norsu on listan ehdottomasti suurin eläin. Sen vaarallisuus ei perustu lihansyöntiin vaan temperamenttiin ja suojelunhaluun.

National Geographicin artikkelissa arvioitiin vuonna 2005, että 500 ihmistä vuodessa menettää henkensä norsujen tappamana.

11. Virtahevot: 500 kuolemaa

Jos leijona on savannien ylväs majesteetti, virtahepo on kuumakalle, jonka tielle ihmisen ei kannata asettua.

Viime aikoihin asti virtahepoa pidettiin Afrikan vaarallisimpana eläimenä, mutta nyt se on saanut manttelinperijän, jonka esittelemme hieman myöhemmin.

Virtahevot tappavat vuosittain noin 500 ihmistä – esimerkiksi kaatamalla ja murskaamalla jokiveneitä valtavilla leuoillaan, joiden purentavoima voi olla yli 800 kilogrammaa.

10. Heisimadot: 700 kuolemaa

Heisimadot saattavat näyttää harmittomilta, mutta ne voivat aiheuttaa ihmisille vakavia loiseliötartuntoja.

Kun väkäsheisimadon munat kuoriutuvat ihmisessä – tai muissa selkärankaisissa – isäntäeläin saa kystiserkoosin, joka tappaa vuodessa 700 ihmistä.

9. Krokotiilit: 1000 kuolemaa

Virtahevon paikan Afrikan vaarallisimpana eläimenä on ottanut krokotiili. Sen tappamien ihmisten kokonaismäärästä ei ole tarkkaa tietoa. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO arvioi, että noin tuhat ihmistä vuodessa menehtyy krokotiilin leukoihin.

8. Suolinkaiset: 4500 kuolemaa

Suolinkaiset levittävät ihmisiin askariaasia, joka on 85 prosentissa tapauksista oireeton mutta saattaa tuntua myös hengenahdistuksena ja kuumeena.

The Lancet -lehdessä vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että suolinkaiset aiheuttavat vuosittain 4500 ihmisen kuoleman.

7. Tsetsekärpäset: 10 000 kuolemaa

Unitauti vie ihmishenkiä etenkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta tauti ei tule tyhjästä. Sitä levittävät lukemattomat tsetsekärpäset, jotka imevät verta ravinnokseen esimerkiksi ihmisistä.

Tauti saattaa tarttua ihmiseen, jos häntä puraisee sitä kantava kärpänen. 10 000 ihmistä vuosittain kuolee unitautiin, jonka oireita ovat esimerkiksi päänsärky, kuume, nivelkivut ja kutina.

6. Petoluteet: 12 000 kuolemaa

Myös kuutospaikalle noustaan levittämällä ihmisiin tappavia sairauksia.

Petoluteilla on vahvat pisto- ja imukärsät. Kun ne imevät verta ihmisistä, ne voivat levittää trooppista loistautia nimeltä Chagasin tauti. Siihen kuolee vuosittain 12 000 ihmistä.

5. Kotilot: Yli 20 000 kuolemaa

Kotilot saattavat näyttää pieniltä ja viattomilta, mutta ne voivat välittää skistosomiaasia aiheuttavaa loismatoa.

Yli 200 ihmistä sairastaa skistosomiaasia, ja siihen kuolee vuosittain ainakin 20 000 ihmistä ja ehkä jopa 200 000 ihmistä, arvioi WHO.

4. Koirat: 35 000 kuolemaa

Myös ihmisen paras ystävä kuuluu tälle listalle. Se ei kuitenkaan – välttämättä – johdu siitä, että koiralta palaisi pinna omistajaansa. Monissa maissa koira saattaa kantaa rabiesta (vesikauhua).

Viruksen aiheuttama tauti voi tarttua ihmiseen pureman kautta. Myös eläimen syljen joutuminen rikkinäiselle iholle tai limakalvoille voi tuoda tartunnan.

99 % noin 35 000 vuotuisesta rabieskuolemasta on koiran aiheuttamia, arvioi WHO.

3. Käärmeet: 100 000 kuolemaa

Käärmeet kuuluvat vaarallisuudessaan kärkikolmikkoon. WHO:n arvion mukaan ne aiheuttavat vuodessa peräti 100 000 ihmisen kuoleman.

2. Ihmiset: 437 000 kuolemaa

Kakkospaikalle pääsemme me itse: ihmiset. YK:n huume- ja rikosviraston synkät tilastot kertovat, että maailmassa tehtiin vuonna 2012 noin 437 000 murhaa.

Olemme siis itsemme toiseksi pahin vihollinen.

1. Hyttyset: 750 000 kuolemaa

Pahin vihollisemme – siis maailman vaarallisin eläin ihmisen näkökulmasta – on kuitenkin hyttynen. Pieni verenimijä levittää ihmisiin monenlaisia tauteja, joista tuhoisin on malaria. Siihen menehtyy yli puolet hyttysten vuosittain tappamista 750 000 ihmisestä.

Malarian lisäksi hyttyset levittävät esimerkiksi denguekuumetta, joka tekee tuhojaan etenkin Aasian ja Latinalaisen Amerikan lapsien keskuudessa.

Ehdottoman tarkkaa tietoa kaikkien eläinten aiheuttamista kuolemantapauksista on mahdoton saada, joten listan luvut ja sijoitukset ovat suuntaa antavia.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...