33 sirkusleijonaa vapautettiin mittavalla pelastusoperaatiolla

Joukko leijonia saa karistaa Perun ja Kolumbian sirkusmaneesien hiekat tassuistaan ja astella uuteen elämään afrikkalaisella suojelualueella.

maanantai 9. toukokuuta 2016 teksti Laurel Neme

Animal Defenders International (ADI) on juuri saanut päätökseen valtavan pelastusoperaation, joka toi 33 leijonaa sirkushäkeistä aavalle afrikkalaiselle suojelualueelle.

Niitä ei voitu päästää luontoon täysin oman onnensa nojaan, sillä monilta oli sirkuksissa poistettu kynnet ja särketty hampaat. Niille kuitenkin löytyi turvallinen loppuelämän koti Emoya Big Cat Sanctuaryn suojelualueelta Etelä-Afrikasta.

ADI-järjestön Jan Creamer ja Tim Phillips valvoivat leijonien matkaa, joka oli osa hanketta nimeltä Operation Spirit of Freedom. Hankkeen tavoitteena on pelastaa Etelä-Amerikan sirkuseläimiä ja ehkäistä eläinten salakuljetusta.

Historiallinen pelastusoperaatio

Suunnitelman mukaan hankkeen piti kestää neljä kuukautta, mutta yllätysvierailut moniin Perun ja Kolumbian sirkuksiin paljastivat paljon oletettua suuremman määrän laittomasti vankeudessa pidettyjä eläimiä.

Myös viranomaisilta saadut tiedot laittomista eläimistä kasvattivat pelastettavien määrää.

Kahdesta maasta pelastettujen 33 leijonan ohella operaatiossa siirrettiin parempiin oloihin myös kolme karhua, tiikeri, puuma ja joukko muita eläimiä, esimerkiksi apinoita ja papukaijoja.

Leijonien asteltua Afrikan maaperälle on operaatiossa ADI:n laskujen mukaan pelastettu kaikkiaan 108 eläintä.

Kaikkien aikojen mittavin sirkuseläinten pelastusoperaatio kesti yli puolitoista vuotta.

ADI:n väki desinfioi leijonien kuljetushäkkejä ennen lentoa Afrikkaan. Kuva: Martin Mejia, Associated Press

Leijonien 1. luokan lento

Kullakin leijonalla oli 14 tunnin lennolla oma häkkinsä, vettä, ruokaa ja näköyhteys tuttuihin lajitovereihin. ADI:n Creamer ja Phillips valvoivat leijonien oloja lastiruumassa.

Lennon laskeuduttua Johannesburgiin leijonat kuljetettiin kuorma-autoilla uuteen kotiinsa.

”Nämä leijonat ovat kokeneet helvetin, ja nyt ne pääsevät maanpäälliseen paratiisiin”, sanoo Jan Creamer.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...