5 faktaa tutuista kyttyröistä: kameli ja dromedaari

Kameli ja dromeraari ovat kaikille tuttuja. Vai tiesitkö sinä jo nämä viisi faktaa aavikon laivoista?

torstai 30. lokakuuta 2014
  • Camelus-sukuun kuuluu kaksi lajia: kaksikyttyräinen kameli (Camelus bactrianus) ja yksikyttyräinen dromedaari (Camelus dromedarius).

  • Kameleita näkee lähinnä Lähi-idästä Kiinaan yltävällä alueella. Dromedaari taas on suosiossa Pohjois-Afrikassa ja arabimaissa. Molemmat voivat kasvaa pari metriä korkeiksi ja yli 600-kiloisiksi ja elää hyvinkin 40-vuotiaiksi.

  • Luonnonvaraisia kameleita on hyvin vähän: suurin kanta – alle tuhat yksilöä – elää Gobin aavikolla. Dromedaareja elää luonnonvaraisina vain Australiassa, minne niitä vietiin kuormajuhdiksi 1800-luvulla.

  • Kamelit ja dromedaarit ovat sopeutuneet kuiviin oloihin. Ne pärjäävät jopa kuukausia ilman juomavettä mutta voivat juoda 100 litraa vettä muutamassa minuutissa.

  • Kameliraveissa juoksee dromedaareja. Kisat ovat Arabian niemimaalla suosittu harrastus, johon panostetaan todella paljon rahaa ja vaivaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...